• Placki na słono
  • Żytnie placki ze zsiadłego mleka z pesto z natki marchewki

    Zsiadłe mleko w mojej kuchni pojawia się bardzo rzadko. Chyba stanowczo za rzadko. Placki, które mam zaszczyt dziś Wam zaproponować są nie do podrobienia i nie wyjdą tak świetnie bez ich głównego składnika – zsiadłego mleka. Powiedzcie mi sami, jakie placki lubicie najbardziej? Napompowane i puchate, czy oklapłe kapcie? Jestem pewna, że większość z Wam […]

  • Desery
  • Pełnoziarniste placki z ricotty z pieczonym rabarbarem FIT

    Dzisiaj kolejny przepis poświęcony laskom rabarbaru, które powoli znikają z półek. Tym razem jednak w wersji pieczonej, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do placków, naleśników, czy owsianek. Moja dzisiejsza propozycja na placki z pieczonym rabarbarem to idealny pomysł na śniadanie, czy deser, ale również jako posiłek do pracy. Rewelacyjnie smakują na ciepło i na […]

  • Placki na słodko
  • Pełnoziarniste placki z borówkami FIT

    Już chyba pobiłam rekord zjedzonych borówek na ten rok! Jakoś ostatnio smakują mi one tak wybitnie, że nie umiem przestać ich jeść… zaraz chyba zamienię się w niebieską okrągłą kuleczkę :). Jem je bez dodatków, w placuszkach, na gofrach, omletach i ciastach. Gdy tylko otwieram lodówkę, muszę sięgnąć po ich garstkę. Jeżeli jeszcze nie mieliście […]

  • Placki i naleśniki
  • Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i nerkowców bez mąki

    Znacie moskole? To właśnie one były dla mnie inspiracją w wykonaniu tych placuszków. Moskole to placki kuchni podhalańskiej, które wykonywane są z ugotowanych ziemniaków i mąki, a później pieczone lub smażone na patelni. Jednak ja do ich przygotowania nie posługiwałam się mąką, a od siebie dodałam cebulę, nerkowce i odrobinę przypraw. Świetny pomysł na to, […]

  • Placki i naleśniki
  • Naleśniki pszenno-żytnie z serem na słodko

    Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na naleśniki na słono (tutaj), jednakże naleśniki na słodko są równie smaczne! Wersja z serem na słodko to chyba już klasyk, a więc takiego przepisu nie może zabraknąć na mojej stronie. Jest to przepis bardzo uniwersalny, gdyż świetnie sprawdza się na śniadanie, do lunchbox’a, na słodki obiad, a nawet […]

  • Placki i naleśniki
  • Zapiekane naleśniki gryczane bolognese na bogato

    Nie ma to jak zapiekane naleśniki! Niby nic takiego, ale zapieczenie naleśników nadaje zwykłym, faszerowanym naleśnikom zupełnie innego wymiaru. Naleśniki są bardziej chrupiące, przechodzą smakiem zamieszczonego w nich farszu, a polanie ich dodatkowym sosem i posypanie startym serem sprawia, że stają się bardziej wykwintnym daniem. Ponadto pięknie prezentują się w brytfance i łatwiejsze jest ich […]

  • Placki i naleśniki
  • Pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowym i sosem waniliowym

    Ostatnio wstawiałam przepisy na naleśniki w wersji wytrawnej, więc tym razem czas na słodką wersję. Naleśniki na słodko to jedna z tych potraw, które świetnie smakują na ciepło jak i zimno, dzięki czemu bez obaw można brać je do lunchbox’a do pracy, czy szkoły. Mogą być zarówno śniadaniem, jak i obiadem na słodko. Dzisiaj akurat […]

  • Obiady
  • Gryczane spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese

    Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który szczerze uwielbiam. Jakieś 7-8 lat temu, kiedy pierwszy raz poszłam w Gdyni do naleśnikarni zamówiłam coś, co wydawało mi się bardzo nietypowe. Było to spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese. Pomyślałam, że to nie może smakować tak samo dobrze jak oryginalna wersja z makaronem, jednak myliłam się! Pomysł […]

  • Bezglutenowe
  • Zapiekane naleśniki gryczane z porem i szynką

    Tak jak już nieraz Wam wspominałam… zakochałam się w zapiekanych naleśnikach! Tym razem chciałabym zaprosić Was na rewelacyjny przepis, w trochę innej odsłonie niż zwykle. Zamiast mięsa, dziś w naleśnikach przepyszna prosciutto cotto z duszonym porem w śmietance. Przepis świetny na obiad w domu, jak i do lunchbox’a :). Składniki na 7-9 naleśników: – 7-9 […]

  • Obiady
  • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, papryką i groszkiem

    Naleśniki uwielbiam w każdej możliwej wersji. Na słodko i na słono, na zimno i na ciepło, smażone i zapiekane. Jak tylko mam więcej czasu, bardzo lubię zapiekać wcześniej usmażone naleśniki. Nabierają one wtedy nieco innego smaku, a sposób ich podania w brytfannie wydaje się estetyczniejszy. Ponadto, naleśniki stają się bardziej chrupiące oraz wchłaniają smak tego, […]