Jeżeli mieliście okazję spróbować chipsów z jarmużu i lubicie je tak samo jak ja to jestem pewna, że jeszcze bardziej polubicie bataty z kruszonką z jarmużu! Kilka składników, łatwe przyrządzenie i niesamowite danie wędruje z piekarnika na nasze talerze. Samo w sobie jest przepyszne, ale w towarzystwie sałatki z kurczaka smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie tego spróbujcie! 🙂
Przepis na 4 porcje, z czego jedna to ok. 337kcal, B: 18,2g, T: 14,1g, W: 34,3g.
Składniki na bataty z jarmużową kruszonką:
– 500g batatów
– 50g jarmużu
– ½ garści orzechów włoskich
– 2 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Składniki na sałatkę z kurczaka:
– 200g szpinaku baby
– 200g pieczonej lub smażonej piersi z kurczaka z solą i pieprzem
– pestki z 1 granatu
– 40g parmezanu
Składniki na dressing do sałatki:
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka miodu
– sok z 1/4 cytryny
SAŁATKA Z KURCZAKA: W misce łączymy pokrojonego na kawałki kurczaka ze szpinakiem i 25g parmezanu. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i pozostałym parmezanem.
BATATY: Bataty myjemy, osuszamy i kroimy w połówki lub plastry. Natłuszczamy 1 łyżką oliwy za pomocą pędzelka, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości ok. 30-40 minut w 200 stopniach. Około 15-20 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika liście jarmużu.
KRUSZONKA Z JARMUŻU: Liście jarmużu myjemy, osuszamy i odrywamy twardsze łodyżki. Łyżkę oliwy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i mieszamy z liśćmi. Jarmuż wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a w rogu blachy umieszczamy orzechy. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach. Gdy ostygną, liście kruszymy, a orzechy siekamy, posypujemy nimi bataty.
Smacznego!