Pewnie znacie już pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia? Tym razem chciałabym zaprezentować Wam przepis na pesto szpinakowe z orzechami włoskimi. Świetne do makaronu, czy jako pasta na kanapkę. Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje klasycznego pesto – pesto z orzechów włoskich, pesto z pieczonych buraków, pesto z pieczonej dyni oraz pesto z bobu i bazylii. Wystarczy kilka minut i rewelacyjny obiad gotowy!
Składniki:
– 200g szpinaku baby
– 100g orzechów włoskich
– 60g tartego parmezanu lub parmezanu z nerkowców
– 20-30ml oliwy z oliwek
– 3 ząbki czosnku
Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Orzechy prażymy chwilę na patelni. Szpinak, orzechy, parmezan i czosnek umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Następnie dolewamy po trochu oliwy dalej mieszając, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Smacznego!
Parmezan z nerkowców… a to ciekawostka, nigdy nie jadłam. Nigdy też nie robiłam takiego pesto z orzechami włoskimi. Z chęcią wypróbuję 🙂
Też ostatnio robiliśmy podobny tylko z dodatkiem pistacji 🙂 A parmezan z nerkowców to ciekawostka… pozdrawiamy!
Nigdy nie jadłam pesto 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo wartościowa pasta! Szpinak – pełen witaminy C, beta-karotenu, żelaza, folianów. Do tego orzechy włoskie obfitujące w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, błonnik i cynk. Świetny pomysł!