Wielkimi krokami zbliża się weekend, więc mam dla Was pyszny pomysł na zdrową przekąskę na imprezę, czy do filmu. Do przygotowania wrapów potrzebujecie tylko naleśników i ulubionych warzyw oraz serka lub ricotty. Ponadto, możecie dodać szynkę, upieczone mięso lub wędzoną rybę – np. łososia, czy makrelę. Całość wystarczy ciasno zwinąć jak tortille, przekroić na pół i podawać. Oprócz przekąski idealnie sprawdzi się jako śniadanie mistrzów, posiłek do lunchboxa, czy na kolację. Przepis na 12-14 dużych wrapów lub 24-28 małych.
Składniki na naleśniki (ok. 12-14 sztuk):
– 540ml mleka
– 260g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki posiekanego koperku
– szczypta soli
Składniki na wypełnienie wrapów:
– 250g ricotty
– 150g wędzonego łososia
– 10-12 liści sałaty masłowej
– 1 papryka czerwona
– 1 długi ogórek
– 1 awokado
– 1 marchew
– 1 mała czerwona cebula
– pęczek szczypiorku
– sezam
– sól i pieprz
Naleśniki: Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy (bez koperku) tak, by nie było żadnych grudek. Na koniec dodajemy koperek i całość łączymy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu lub z minimalnym jego użyciem z obu stron.
Wrapy: Paprykę i awokado kroimy w plasterki, cebulkę w piórka, a ogórka i marchew w cienkie plastry za pomocą obieraczki. Gotowe naleśniki smarujemy ricottą i solimy, na niej układamy sałatę, a następnie ogórka z marchewką, paprykę, szczypiorek w całości, awokado, cebulę i łososia. Całość posypujemy sezamem oraz pieprzem. Górę i dół naleśników lekko nakładamy na nadzienie (jak w krokietach), a następnie wzdłuż boku zawijamy całość mocno dociskając. Zwiniętego naleśnika kroimy na pół i podajemy.
Smacznego!