Już chyba pobiłam rekord zjedzonych borówek na ten rok! Jakoś ostatnio smakują mi one tak wybitnie, że nie umiem przestać ich jeść… zaraz chyba zamienię się w niebieską okrągłą kuleczkę :). Jem je bez dodatków, w placuszkach, na gofrach, omletach i ciastach. Gdy tylko otwieram lodówkę, muszę sięgnąć po ich garstkę. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jeść tegorocznych borówek, koniecznie to nadróbcie! 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 200g borówek
– 150ml maślanki
– 150ml mleka
– 2 jajka
– 20ml oliwy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Wszystkie składniki prócz borówek mieszamy ze sobą na gładką masę. Następnie dodajemy borówki i mieszamy. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (lub z jego minimalnym użyciem, jeśli nasza patelnia nie pozwala na smażenie bez tłuszczu) smażymy placki zgodnie z zasadą 1 łyżka = 1 placek. Smażymy przez 3 min, przewracamy i smażymy przez 1-2 min. Podajemy polane np. syropem klonowym.
Smacznego!