U mnie w domu rzadko kiedy jemy jakiekolwiek pieczywo, stąd nie piekę go zbyt często. Jednakże, kiedy już się za nie zabiorę, staram się wykorzystywać mąki pełnoziarniste, czy bezglutenowe. Focaccia to włoski przysmak, który rewelacyjnie smakuje jako przystawka z dodatkiem oliwy z oliwek wysokiej jakości. Można przygotowywać ją w wersji bez dodatków, jak i z […]
Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano
Chyba każdy z nas lubi babeczki. Częściej jednak jadamy babeczki na słodko, jednakże babeczki na słono smakują równie smacznie, a mogą stanowić świetną i pożywną przekąskę w ciągu dnia. Możemy użyć czego tylko chcemy lub po prostu to, co znajdziemy we własnej lodówce. Poczynając od jajek, które mogą być tylko dodatkiem, a nawet bazą, która […]
Puszysty omlet Raffaello
Omlet na śniadanie czy kolację to podstawa! Robię je dość często z różnymi kompozycjami smakowymi, zarówno na słodko jak i słono, w zależności od tego, co mam w lodówce. Ich przygotowanie trwa zaledwie chwilkę, a dzięki nim dzień staje się lepszy. Ich lekkość, puszystość, delikatność i smak sprawiają, że na twarzy pojawia się uśmiech, a […]
Deser Raffaello w słoiczku FIT
Pomijając fakt, że większość słodyczy, które możemy znaleźć w sklepach nie jest zdrowa to jest jeden taki smakołyk, którego smak uwielbiam, a bardzo łatwo odtworzyć go w zdrowszej wersji. Chodzi oczywiście o Raffaello. Połączenie kokosa, migdałów, chrupiącego wafelka i mlecznego kremu to rozkosz dla podniebienia, lecz po co faszerować się ogromem tłuszczu, cukru i mleka […]
Jagielnik – sernik z kaszy jaglanej z mrożonymi owocami
Serniki, jagielniki, tofurniki oraz wszystkie inne odmiany prawdziwego sernika mogłabym jeść na okrągło! Dlaczego? Nie jestem zwolenniczką ciężkich, przesłodzonych kremów na bazie masła, śmietanki, czy mascarpone, którymi zazwyczaj faszerowane są ciasta z mąki pszennej przemiału wyciągowego i kilogramów cukru. Owszem, od czasu do czasu chętnie skuszę się na maleńki kawałeczek takiego ciasta – bomby kalorycznej, […]
Zupa krem z marchewki i soczewicy z nutą chili
Jak już kiedyś wspominałam.. bardzo lubię zupy. Zazwyczaj są niskokaloryczne i łatwo jest w nich przemycić ogrom warzyw, będących świetnym źródłem witamin. Lecz zupy krem po prostu kocham! Ta aksamitność i delikatność konsystencji połączona z wyrazistym smakiem sprawia, że mogłabym jeść je na śniadanie, obiad i kolację, po prostu cały czas. W dodatku jest to […]
Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem
Robiliście kiedyś domowe trufle? Jeśli nie, to koniecznie musicie zrobić! Jest to świetny pomysł na szybki i smaczny deser na jeden kęs. Można zrobić je prawie ze wszystkiego, z czekolady, twarogu, a nawet z dyni. Dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam niesamowite połączenie dyni, orzechów i kokosa, które smakuje wybornie! Składniki: – 150g purée z dyni […]
Lekki piankowiec z galaretek i jogurtu FIT
Ciasta pianki, ciasta chmurki, piankowce to ciasta mojego dzieciństwa. Uwielbiałam, kiedy robiła je moja rodzinka, a przechodząc obok cukierni, nigdy nie mogłam przejść obojętnie i jako mała dziewczynka naciągałam mamę na ten smakołyk. To uczucie delikatnej jak chmurka słodyczy, kiedy pianka rozpuszczała się w buzi – po prostu obłęd! Do dziś pamiętam tę frajdę i […]
Ryba zapiekana z warzywami i śmietanką wg mojej babci
Za tak przygotowaną rybkę oddałabym wszystko! Moja babcia przyrządza ją zazwyczaj tylko na święta Bożonarodzeniowe, nad czym bardzo ubolewam, ale dzięki temu nie przejadła mi się jeszcze i z tęsknotą, za tym smakiem, wracam do poprzednich świąt, a wyczekuję kolejnych. Czasem miewam tak, że jak przyjdzie mi ochota zjeść coś – to po prostu muszę […]
Czekośliwka – powidła śliwkowe bez cukru na trzy sposoby
Lubię śliwki, lecz kiedy jestem na hali czy w warzywniaku, są to ostatnie owoce, które wezmę na przekąskę. Czemu? Tego to ja sama nie wiem. Zawsze w rękę wpadają mi inne owoce. Tymczasem postanowiłam kupić śliwki i zrobić z nich rewelacyjne i zdrowe powidła, bez dodatku cukru. Przyrządziłam je na trzy sposoby. Pierwszy z użyciem […]