• Desery
  • Kakaowy pudding chia z cynamonem FIT

    Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przyrządzić pyszny deser – kakaowy pudding chia z cynamonem. Jest szybki i prosty – wystarczy wymieszać podane składniki i odłożyć na parę chwil, by już cieszyć się jego smakiem. Osobiście uwielbiam używać w swojej kuchni nasion chia, gdyż świetnie sprawdzają się one w różnego typu deserach. Dzięki swoim nietypowym właściwościom […]

  • Sałatki i surówki
  • Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem

    Znacie makaron kuskus? Przyznam się bez bicia, że makaron ten poznałam 3 lata temu będąc na wakacjach w Turcji i totalnie się zakochałam. Początkowo nie miałam pojęcia, że jest to makaron, ale bardzo spodobał mi się jego kształt i to jak komponował się z tamtejszymi daniami. Pamiętam, że obkupiłam się w niego w tureckim supermarkecie, […]

  • Wegańskie
  • Wegańskie szaszłyki z tempehu

    A dziś wychodzę z uśmiechem do wegan i wegetarian, ale nie tylko! W dzisiejszym przepisie wykorzystuję genialny zamiennik mięsa – tempeh, wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. Wytwarzany jest z fermentowanych ziaren soi, co może odstraszać… lecz dobrze przygotowany tempeh (np. zamarynowany) może smakować jak mięso. Jest świetnym źródłem białka (19g/100g tempehu) oraz minerałów. Im dłużej […]

  • Placki i naleśniki
  • Puszyste naleśniki pszenno-żytnie

    Dziś chciałabym podzielić się z Wami podstawowym przepisem na puszyste naleśniki, które zawsze wychodzą wybornie. Świetnie sprawdzają się do dań na słodko i na słono, a przepisy z ich wykorzystaniem na pewno wkrótce tu zamieszczę. Musicie ich spróbować! 🙂 Z przepisu wychodzi około 14 naleśników, z czego jeden to ok. 91kcal, B: 3g, T: 2,8g, […]

  • Desery
  • Włoski deser zabaglione – zabajone FIT

    Jak już zauważyliście, jestem ogromną fanką włoskich smaków. Mogłabym zajadać się włoską kuchnią na okrągło, bez chwili znudzenia. Także i dziś mam dla Was przepis na znany włoski deser – krem zabaglione, nasze polskie zabajone, czyli kogel-mogel dla dorosłych :). Jego przygotowanie zajmuje chwile i składa się tylko z 3 składników. Świetnie sprawdza się po […]

  • Placki i naleśniki
  • Bezglutenowe placki bananowe FIT

    Placki, placuszki… uwielbiam! Na słodko i na słono, mogłabym jeść je codziennie! Świetnie sprawdzają się jako przekąski na imprezie, jako posiłek do lunchboxu, czy na śniadanie. Dlatego dziś mam dla Was przepis na bezglutenowe placki bananowe, których przygotowanie jest szybkie i proste. Z przepisu wychodzi około 10 placków, przy zasadzie 1 łyżka – 1 placek. […]

  • Szybki obiad
  • Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT

    Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na Parmigiana di melanzane, czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Parmigiana to nic innego, jak podpieczone lub podsmażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem […]

  • Desery
  • Błyskawiczny mus brzoskwiniowy

    A przy niedzieli… zapraszam Was do wypróbowania błyskawicznego deseru – musu z brzoskwini. Jest prosty i szybki w wykonaniu, idealnie sprawdza się, gdy nawiedzają nas niezapowiedziani goście, gdyż do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się świeże brzoskwinie jak i te z puszki. Przekonajcie się jaki on dobry 🙂 Przepis […]