Odkąd pierwszy raz w życiu spróbowałam Pad Thai’a od razu zakochałam się w tym daniu! Jeżeli jeszcze nigdy go nie jedliście to czas odrobić pracę domową i spróbować tego arcydzieła. Niesamowite połączenie wszystkich pięciu znanych nam smaków na jednym talerzu w formie makaronu, który zajada się pałeczkami. Czy to nie brzmi pysznie? Próbowałam wielu Pad Thai’ów w restauracjach i wielu przepisów, aż w końcu powstał ten, który najbardziej mi smakowo odpowiada. Przekonajcie się sami jakie to szybkie, proste i pyszne!
Składniki na 3-4 porcje:
– 150g makaronu ryżowego 5mm
– 150g piersi z kurczaka
– 14 krewetek
– 50g kiełków fasoli mung
– 2 jajka
– 1 cebula dymka
– 1 łyżka oleju
– 3 ząbki czosnku
Składniki na sos:
– 6 łyżek sosu rybnego
– 3 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki erytrolu
– 1 łyżka sosu sriracha
– 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych, podsmażone pieczarki, limonka, płatki chili
Zagotowujemy wodę na makaron. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu w miseczce. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Krewetki obieramy, nacinamy grzbiet, usuwamy z nich jelito i osuszamy papierowym ręcznikiem. Olej na patelni rozgrzewamy i chwilę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka wraz z krewetkami i smażymy, aż kurczak się zetnie. W tym czasie makaron ryżowy wrzucamy do garnka i gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy na sitku i płuczemy pod zimną wodą. Na patelnię dodajemy jajka, mieszamy. Kiedy się zetną, na patelnię dodajemy makaron i smażymy 2 minuty, ciągle mieszając. Wlewamy wcześniej przygotowany sos, kiełki, posiekaną na 1cm paski dymkę i całość mieszamy. Od razu podajemy z ćwiartką limonki, posiekaną dymką, kiełkami, podsmażonymi pieczarkami i płatkami chili.
Smacznego!
Ale super przepis, spróbuję to zrobić 🙂
Pyszna propozycja kochana 🙂 moje smaki 🙂