Uwielbiam momenty, kiedy szykuję się na długi spacer, a w drodze na niego – po prostu łapie mnie deszcz, który pada nieustępliwie. Wtedy trzeba szukać jakichś alternatyw, które pozwolą na równie miłe spędzenie czasu. Wczoraj padło na wyjście do kina na Minionki! Uwielbiam te żółciutkie maluszki gadające po hiszpańsku!
A dziś, przepis na jedne z moich ulubionych placków. Mango jest jednym z tych owoców, które kocham najbardziej. W połączeniu z maślanką tworzą bajeczną kompozycję smaków, której ciężko odmówić. Dodatkowo, placuszki mają piękny kolor, są wilgotne w środku i rozpływają się w ustach. Moim zdaniem to kolejny MUST TRY, a składniki z których stworzycie te cuda są ogólnodostępne w sklepach, więc aż grzech ich nie przyrządzić!
Wychodzą 4 porcje, jedna to ok. 185kcal, 1 placuszek ok. 36kcal.
Składniki:
– 150g mąki orkiszowej (może być każda inna)
– 100ml maślanki
– 1 mango
– 1 jajko
*opcjonalnie: ksylitol w pudrze do pospania i olej kokosowy do smażenia
Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym nakładamy ciasto za pomocą łyżki. Pamiętając, że 1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Posypujemy ksylitolem w pudrze, bądź polewamy jogurtem.
Smacznego!
Super placuszki. Potrafisz czlowieka zaskoczyc przepisem:-). Mam multum przepisow na placuszki,ale ani jednego z mango jako skladnik,najwyzej jako dodatek. Koniecznie musze wyprobowac przepis. Mozesz mnie zapewnic,ze placuchy nie rozpadaja sie podczas pieczenia?
Ależ kuszą;)
Mogę Ciebie zapewnić, z ręką na sercu, że się nie rozpadają 🙂 Próbując, nie pożałujesz! Ale tak jak wspomniałam w przepisie, ogień nie może być za mały 🙂
O mamusiu, uwielbiam takie placki, kocham racuchy, naleśniki i wszystkie inne tego typu śniadanka 😀 🙂 Pozdrawiam 🙂
Wyglądają świetnie, na pewno kiedyś zrobię takie !
można jakoś zastąpić maślankę? 🙂
Z powodzeniem można posłużyć się również kefirem 🙂
Przepyszne ! Zrobiłam pierwszy raz placuszki na śniadanie i razem z siostrą się zajadałyśmy 🙂 Tylko zamiast mango, dodałam brzoskwinię i truskawki. Dziękujemy i polecamy 😉
Bardzo mnie to cieszy! Następnym razem spróbujcie z mango, na pewno nie pożałujecie! 🙂