W tak zimną, wietrzną i deszczową pogodę nie ma to jak powrót do domu, gdzie czeka pełny gar gorącej zupy ogórkowej! Taka zupa nie dość, że rozgrzeje jeszcze bardziej niż kubek gorącej herbaty to dostarczy wielu witamin i mikroelementów. Bogata w świeże warzywa, a bez sztucznych ulepszaczy takich jak „Ziarenka smaku”, czy „Warzywko” tym bardziej […]
Mięso i ryby
Ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym
Brak pomysłu na obiad? Mam dla Was sprawdzony przepis na wspaniały ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym. Od czasu, gdy w Lidlu można prawie codziennie dostać groszek cukrowy, zaczęłam go używać coraz częściej. Uwielbiam jego smak, jak i formę w jakiej się go podaje. Idealnie sprawdza się w potrawach azjatyckiej kuchni z makaronem, […]
Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT
Dziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. 🙂Całe danie bez ryżu to ok. 1007 kcal. Składniki:– 500g […]
Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato
Jestem ogromną przeciwniczką kupowania jedzenia z krótkim terminem ważności „na zapas”. Obserwując zakupy ludzi w soboty czy przed świętami, często zastanawiam się, co robią z TAK DUŻĄ ilością jedzenia. Czy mają do wykarmienia całe wojsko? A może zbliża się wojna lub klęska żywiołowa, o której nie mam pojęcia? Przeraża mnie ten widok i sama myśl, […]
Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT
Coś mnie ostatnio naszło na szaszłyki. Uwielbiam tę formę podawania dań, gdyż na drewniane patyczki lub szpikulce do szaszłyków możemy nabić co tylko chcemy – od warzyw, przez mięso, a kończąc na owocach morza i rybach. Poza tym takie podanie zawsze prezentuje się bardzo estetycznie i największych niejadków zachęca do zjedzenia posiłków. Dzisiaj mam dla […]
Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT
Dziś mam dla Was przepis na pyszny i zdrowy przepis na obiad, gdyż moją propozycję na pulpeciki przygotowuje się gotując je na parze. Dzięki tej metodzie uzyskujemy potrawę o mniejszej zawartości tłuszczu, a przy okazji zachowując maksimum smaku z największą możliwą zawartością witamin i składników mineralnych. Pycha! Przepis na 4-6 porcji. Składniki na pulpeciki:– 400g […]
Penne à la carbonara
Prawdziwa ze mnie makaroniara. Uwielbiam makarony w każdej możliwej postaci, z różnymi dodatkami, zapiekane, smażone, na słodko i słono. Też jesteście takimi fanami makaronu? Jeśli tak, to mam dziś dla Was wspaniały, błyskawiczny przepis na penne à la carbonara w wersji całkowicie nie-fit. Nawet dietetycy od czasu do czasu grzeszą, więc również możecie pozwolić sobie […]
Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem i cebulką
Jeśli jeszcze nie macie zrobionych pierogów na święta to mam dla Was najlepszy na świecie przepis na pierogi ruskie! A jeżeli macie, to koniecznie zapiszcie ten przepis na później. Przecież pierogi możemy jeść cały rok :). Przepis na ciasto na pierogi i uszka posiadam od babci Krysi, natomiast na farsz ruski od babci Basi. Połączenie […]
Kaszotto z dynią, indykiem i fetą
Dziś mam dla Was ostatni przepis z wykorzystaniem dyni, a w kolejne dni zasypię Was przepisami na świąteczne przysmaki, między innymi na najlepsze pierogi i uszka z przepisu mojej babci Krysi, pierogi ruskie, barszcz z zakwasu, czy paszteciki z kapustą i grzybami. Jeśli tylko czas pozwoli, chciałabym podzielić się z Wami przepisami na prezenty DIY […]
Drobiowy Strogonow z papryką FIT
Po raz kolejny mam dla Was świetny przepis na szybki i smaczny obiad, który idealnie sprawdza się na ciepło jak i do lunchbox’a. By wykonać lżejszą wersję kultowego Boeuf Strogonow wystarczy jedynie wymienić wołowinę na mięso drobiowe. Dzięki temu potrawa zawiera mniej kalorii, a przy okazji jej smak zabiera zupełnie innego wymiaru. Koniecznie zapiszcie ten […]