Wczoraj zaprezentowałam Wam jedną z moich ulubionych metod podawania białej kiełbasy do żurku. Dzisiaj chciałabym zaprezentować kolejny, o wiele bardziej kaloryczny, ale równie efektowny pomysł. Ponadto, nie musicie bawić się w nadziewanie krążków ciasta i kiełbasy na patyczek, możecie podać w postaci samodzielnych krążków. Pomysł fenomenalny, niezwykle prosty, który warto wypróbować nie tylko w czasie […]
Mięso i ryby
Żurek na zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy i jajkiem
Dzisiejszy wpis dedykuję mojej ukochanej babci Krysi, która nauczyła mnie jeść dobry żurek w towarzystwie pulpecików z białej kiełbasy. Niby drobny zabieg, a zwykły żurek może stać się wyjątkowym daniem. Uwierzcie mi, że biała kiełbasa w postaci pulpecików smakuje jeszcze lepiej niż ta, podana w postaci plastrów. Kiedy pierwszy raz kilka lat temu, moja babcia […]
Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem
Przez całe swoje dotychczasowe życie miałam do czynienia z pieczenią rzymską o przekroju prostokąta. A z racji tego, że nie lubię nudy w kuchni postanowiłam przygotować ją w nieco inny sposób. Sposób przygotowania jej nie jest trudniejszy, a kształtem wydaje się być bardziej smakowita niż jej oryginalna wersja. Pyszna, lekka i okrągła pieczeń rzymska cudownie […]
Warstwowa sałatka wielkanocna na 3 sposoby FIT
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przepis na moją ulubioną sałatkę wielkanocną. Co roku przygotowuję ją na święta, jednak czasami zmieniam formę jej podania. Właśnie dlatego lubię sałatki warstwowe, gdyż można podawać je na kilka sposobów: – w dużej, szklanej misce, – w kieliszkach/szklaneczkach lub– ułożone w formie i przełożone na talerz. Przygotowanie sałatki nie jest wielce […]
Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym
Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a […]
Pieczone piwne pałki z kurczaka
Smak pałek z kurczaka bardzo lubię, ale jedzenie ich bardzo mnie irytuje. Kiedy jem, nie lubię brudzić sobie palców, a w przypadku jedzenia pałek jest to nieuniknione. Jednakże, opracowałam sobie pewną metodę, która ułatwia mi ich spożywanie – przed ich pieczeniem ściągam im skórę. Część z Was powie, że to karygodne, bo nie ma nic […]
Najlepsze spaghetti bolognese na bogato
Spaghetti bolognese to jedna z moich ulubionych obiadowych potraw. Kiedy nie mam pomysłu na to, co ugotować danego dnia, bardzo często pada na bolognese właśnie. Danie to przyrządzam na różne sposoby, czasami w biedniejszej wersji (przepis TUTAJ), a czasami w wersji bogatszej tak jak dziś. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mam w lodówce i […]
Sałatka makaronowa z papryką i szynką FIT
Przygotowanie sałatki, którą można wziąć ze sobą do pracy, czy szkoły, bez konieczności jej podgrzewania wydaje się być najlepszym pomysłem jako danie do lunchbox’a. Sałatki makaronowe są bardzo sycące i niezwykle proste w przygotowaniu. W dodatku potrzebujemy jedynie podstawowych składników, które najczęściej mamy w lodówce. Spróbujcie! Składniki na 4-6 porcji:– 300-350g makaronu fusilli– 100g szynki […]
Zapiekane gołąbki bez zawijania FIT
W gołąbkach jestem zakochana na maksa. Mogłabym zajadać się nimi dniami i nocami. Najlepsze wychodziły z rąk mojej babci Krysi i mojej mamy. Bardzo często przyrządzam je na niedzielny obiad, wtedy starczają nam jeszcze na kolejne 2-3 dni. Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł obiadowy dla osób, które lubią smak gołąbków lecz nie lubią zawijać […]
Indyk w sosie słodko-kwaśnym FIT
Zauważyłam, że większość z Was tak jak i ja uwielbia szybkie i smaczne przepisy na obiad, które świetnie sprawdzą się jako posiłek w domu, czy do zjedzenia na zimno w lunchbox’ie. Nie zawsze możemy pozwolić sobie na odgrzanie posiłku, dlatego ważne jest, by smakował on równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Tak więc, […]