• Przekąska
  • Szaszłyki i krążki francuskie z białą kiełbasą

    Wczoraj zaprezentowałam Wam jedną z moich ulubionych metod podawania białej kiełbasy do żurku. Dzisiaj chciałabym zaprezentować kolejny, o wiele bardziej kaloryczny, ale równie efektowny pomysł. Ponadto, nie musicie bawić się w nadziewanie krążków ciasta i kiełbasy na patyczek, możecie podać w postaci samodzielnych krążków. Pomysł fenomenalny, niezwykle prosty, który warto wypróbować nie tylko w czasie […]

  • Niskokaloryczne
  • Żurek na zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy i jajkiem

    Dzisiejszy wpis dedykuję mojej ukochanej babci Krysi, która nauczyła mnie jeść dobry żurek w towarzystwie pulpecików z białej kiełbasy. Niby drobny zabieg, a zwykły żurek może stać się wyjątkowym daniem. Uwierzcie mi, że biała kiełbasa w postaci pulpecików smakuje jeszcze lepiej niż ta, podana w postaci plastrów. Kiedy pierwszy raz kilka lat temu, moja babcia […]

  • Mięso i ryby
  • Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem

    Przez całe swoje dotychczasowe życie miałam do czynienia z pieczenią rzymską o przekroju prostokąta. A z racji tego, że nie lubię nudy w kuchni postanowiłam przygotować ją w nieco inny sposób. Sposób przygotowania jej nie jest trudniejszy, a kształtem wydaje się być bardziej smakowita niż jej oryginalna wersja. Pyszna, lekka i okrągła pieczeń rzymska cudownie […]

  • Sałatki i surówki
  • Warstwowa sałatka wielkanocna na 3 sposoby FIT

    Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przepis na moją ulubioną sałatkę wielkanocną. Co roku przygotowuję ją na święta, jednak czasami zmieniam formę jej podania. Właśnie dlatego lubię sałatki warstwowe, gdyż można podawać je na kilka sposobów: – w dużej, szklanej misce, – w kieliszkach/szklaneczkach lub– ułożone w formie i przełożone na talerz. Przygotowanie sałatki nie jest wielce […]

  • Mięso i ryby
  • Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym

    Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a […]

  • Sałatki i surówki
  • Sałatka makaronowa z papryką i szynką FIT

    Przygotowanie sałatki, którą można wziąć ze sobą do pracy, czy szkoły, bez konieczności jej podgrzewania wydaje się być najlepszym pomysłem jako danie do lunchbox’a. Sałatki makaronowe są bardzo sycące i niezwykle proste w przygotowaniu. W dodatku potrzebujemy jedynie podstawowych składników, które najczęściej mamy w lodówce. Spróbujcie! Składniki na 4-6 porcji:– 300-350g makaronu fusilli– 100g szynki […]

  • Mięso i ryby
  • Zapiekane gołąbki bez zawijania FIT

    W gołąbkach jestem zakochana na maksa. Mogłabym zajadać się nimi dniami i nocami. Najlepsze wychodziły z rąk mojej babci Krysi i mojej mamy. Bardzo często przyrządzam je na niedzielny obiad, wtedy starczają nam jeszcze na kolejne 2-3 dni. Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł obiadowy dla osób, które lubią smak gołąbków lecz nie lubią zawijać […]