Często wspominam Wam, że bardzo lubię makarony, a w szczególności te zapiekane. Jakiś czas temu odkryłam świeże płaty makaronu lasagne, które smakują o niebo lepiej niż te suszone. Jeżeli tylko natraficie na nie w sklepie – nie wahajcie się i śmiało je kupcie. Nie tylko smak mają wyjątkowy, ale dzięki temu, że nie są suszone […]
Lunchbox
Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem
Przez całe swoje dotychczasowe życie miałam do czynienia z pieczenią rzymską o przekroju prostokąta. A z racji tego, że nie lubię nudy w kuchni postanowiłam przygotować ją w nieco inny sposób. Sposób przygotowania jej nie jest trudniejszy, a kształtem wydaje się być bardziej smakowita niż jej oryginalna wersja. Pyszna, lekka i okrągła pieczeń rzymska cudownie […]
Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym
Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a […]
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami
Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… […]
Pieczone piwne pałki z kurczaka
Smak pałek z kurczaka bardzo lubię, ale jedzenie ich bardzo mnie irytuje. Kiedy jem, nie lubię brudzić sobie palców, a w przypadku jedzenia pałek jest to nieuniknione. Jednakże, opracowałam sobie pewną metodę, która ułatwia mi ich spożywanie – przed ich pieczeniem ściągam im skórę. Część z Was powie, że to karygodne, bo nie ma nic […]
Sałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi FIT
Od paru dni za oknem piękna wiosna, więc niech zagości ona również na naszych talerzach. Jak wiosna – to niech będzie duuuużo zielonego. Bazą każdej sałatki może być sałata lodowa, rzymska, roszponka, rukola, a najlepiej to, co smakuje nam najbardziej. Do zielonej bazy dodajmy ogórka, rzodkiewkę, czy inne warzywa, które mamy w lodówce, do tego […]
Najlepsze spaghetti bolognese na bogato
Spaghetti bolognese to jedna z moich ulubionych obiadowych potraw. Kiedy nie mam pomysłu na to, co ugotować danego dnia, bardzo często pada na bolognese właśnie. Danie to przyrządzam na różne sposoby, czasami w biedniejszej wersji (przepis TUTAJ), a czasami w wersji bogatszej tak jak dziś. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mam w lodówce i […]
Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą FIT
W okresie, kiedy większość z nas ma obniżoną odporność należy szczególnie zadbać o siebie. Podstawą zawsze jest odpowiednia ilość snu, podejmowanie aktywności fizycznej, zrezygnowanie lub zredukowanie używek oraz odpowiednia dieta. Dieta sprzyjająca wzmocnieniu odporności to ta, która obfita jest w warzywa i owoce. Większość z nas siedzi teraz w domu na przymusowym urlopie lub pracy […]
Sałatka makaronowa z papryką i szynką FIT
Przygotowanie sałatki, którą można wziąć ze sobą do pracy, czy szkoły, bez konieczności jej podgrzewania wydaje się być najlepszym pomysłem jako danie do lunchbox’a. Sałatki makaronowe są bardzo sycące i niezwykle proste w przygotowaniu. W dodatku potrzebujemy jedynie podstawowych składników, które najczęściej mamy w lodówce. Spróbujcie! Składniki na 4-6 porcji:– 300-350g makaronu fusilli– 100g szynki […]
Zapiekane gołąbki bez zawijania FIT
W gołąbkach jestem zakochana na maksa. Mogłabym zajadać się nimi dniami i nocami. Najlepsze wychodziły z rąk mojej babci Krysi i mojej mamy. Bardzo często przyrządzam je na niedzielny obiad, wtedy starczają nam jeszcze na kolejne 2-3 dni. Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł obiadowy dla osób, które lubią smak gołąbków lecz nie lubią zawijać […]
