Uwielbiam muffinki i babeczki. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego, można je nadziać, można je przygotować na słono i na słodko, możemy przygotować je bez problemu dla cukrzyków, bezglutenowców i wegan – wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Dlatego dzisiaj przygotowałam przepis bezglutenowy z sezonowymi owocami. Jagody, borówki, poziomki i maliny powoli znikają ze sklepowych półek, więc trzeba smacznie zakończyć z nimi sezon. Lecz spokojnie, w przepisie możemy wykorzystać również inne owoce, a najlepiej użyć tych, które lubimy najbardziej.
Składniki na 12 babeczek:
– 250ml mleka
– 140g mąki kukurydzianej
– 1,5 szklanki ulubionych owoców (mieszanka malin, jagód, borówek i poziomek)
– 40ml oleju
– 20-40g gorzkiej czekolady (można pominąć)
– 2 jajka
– 2 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki ciepłej wody
– 1,5 łyżki siemienia lnianego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
W malutkiej miseczce ciepłą wodą zalewamy siemię lniane i odstawiamy na bok. W pierwszej misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i mieszamy do całkowitego wymieszania składników. W drugiej misce umieszczamy mleko, jajka i olej i mieszamy do ich połączenia. Zawartość pierwszej miski dodajemy do drugiej, mieszamy. Siemię lniane odcedzamy z nadmiaru wody i dodajemy do całości. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do masy wraz z przemytymi i osuszonymi owocami, delikatnie mieszamy. Jeżeli używamy foremki do muffinek lub silikonowych foremek- natłuszczamy je silikonowym pędzelkiem. Jeżeli używamy papilotek – pomijamy ten etap. Ciasto równomiernie przekładamy do foremek i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
APetyczne i zdrowe;)
Z sezonowymi owocami najlepsze! 🙂
Są śliczne! 🙂
mozna uzyc mąki zytniej albo pelnoziarnistej? 😉
Oczywiście 🙂
Pani Martyno, kiedy dodać siemię lniane, które na uboczu pęcznieje w wodzie ?
Pani Lidio, dziękuję za czujność! Już poprawione 🙂
Czy można użyć owoców mrożonych?
Można 🙂