Dziś mam dla Was ostatni przepis z wykorzystaniem dyni, a w kolejne dni zasypię Was przepisami na świąteczne przysmaki, między innymi na najlepsze pierogi i uszka z przepisu mojej babci Krysi, pierogi ruskie, barszcz z zakwasu, czy paszteciki z kapustą i grzybami. Jeśli tylko czas pozwoli, chciałabym podzielić się z Wami przepisami na prezenty DIY (do it yourself – zrób to sam), które robiłam w tym i w zeszłym roku. Uważam, że własnoręcznie robione prezenty cieszą o wiele bardziej niż mało przemyślane głupotki, które rzucamy w kąt. A na przykład taki domowy peeling kawowy, muesli, czy „gotowiec” na ciasteczka z żurawiną warto mieć pod ręką.
Dzisiejsze kaszotto jest niezwykle aromatyczne i niczym nie różni się w przygotowaniu od przepisów na risotto, stąd taka nazwa. Posiadanie pod ręką domowego koncentratu bulionu warzywnego jest o tyle wygodne, że nie musimy za każdym razem kupować włoszczyzny i zagotowywać bulionu. Wystarczy ugotować wodę i rozpuścić w niej koncentrat, by otrzymać przepyszną bazę do kaszotta, risotta, czy zupy. Przepis na niego znajdziecie u mnie na blogu tutaj (klik).
Składniki na 4-5 porcji:
– 1l bulionu warzywnego (1l wody + 2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego)
– 500g piersi z kurczaka/indyka
– 500g dyni
– 250g kaszy gryczanej
– 120ml białego, wytrawnego wina
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 50g ser Feta
– 40g pestek dyni
– sól, pieprz
Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami. Następnie układamy ją na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 40 minut. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy surową kaszę i chwilę tostujemy, po czym wlewamy wino. Kiedy kasza wchłonie całe wino, wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy, na osobnej patelni na złoty kolor. Mięso i kawałki upieczonej dyni dodajemy do kaszy, mieszamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gotowe danie posypujemy pokruszonym serem Feta i pestkami dyni.
Smacznego!