Serniki, jagielniki, tofurniki oraz wszystkie inne odmiany prawdziwego sernika mogłabym jeść na okrągło! Dlaczego? Nie jestem zwolenniczką ciężkich, przesłodzonych kremów na bazie masła, śmietanki, czy mascarpone, którymi zazwyczaj faszerowane są ciasta z mąki pszennej przemiału wyciągowego i kilogramów cukru. Owszem, od czasu do czasu chętnie skuszę się na maleńki kawałeczek takiego ciasta – bomby kalorycznej, ale później nawet źle się czuję. Wolę jeść takie, które są wykonane z jak najlepszych, zdrowych i wartościowych składników, po których nie muszę mieć wyrzutów sumienia, o ile jem je w umiarkowanych ilościach. Tortownica o średnicy 21 cm.
Składniki na spód:
– 100g pełnoziarnistych herbatników/ciasteczek maślanych
– 5 daktyli świeżych lub suszonych bez pestek
– 3 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego
LUB
*przepis na spód z nerkowców
*przepis na spód z migdałów
Składniki na masę jaglaną:
– 3-3,5 szklanki mleka krowiego/migdałowego/kokosowego
– 180-200g suchej kaszy jaglanej
– 100g mrożonych owoców (jeżyn, malin, jagód)
– 70g nerkowców
– 3=4 łyżki ksylitolu/cukru
– 1 laska wanilii
- W osobnych miseczkach umieszczamy suszone daktyle (jeśli mamy świeże – pomijamy ten krok) i nerkowce, zalewamy je gorącą wodą i namaczamy na czas gotowania kaszy.
- Kasze jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, by woda spod niej była czysta. Umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy 3 szklankami mleka, dodajemy wydrążone ziarenka wanilii i wydrążoną laskę. Gotujemy na małym ogniu, aż stanie się bardzo miękka i wchłonie całe mleko. (Jeżeli wchłonęła całe mleko, a nadal nie jest miękka dodajemy 0,5 szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy na bok do wchłonięcia.) Studzimy kaszę i wyciągamy wydrążoną laskę wanilii.
- Do misy blendera wkładamy rozkruszone herbatniki/ciasteczka maślane, namoczone i odcedzone daktyle, olej kokosowy i miksujemy do uzyskania dość zwartej masy, w razie potrzeby dodaj dodatkowe 1-2 łyżeczki oleju kokosowego. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą (najlepiej gdy mamy formę z odpinaną obręczą, wtedy wykładamy spód papierem/folią, zapinamy obręcz i odcinamy nadmiar papieru). Następnie ciasteczkową masę przekładamy do formy i staramy się, ugniatając palcami, rozprowadzić ją po całym spodzie formy. (Gdy masa za bardzo klei się do rąk, możemy posłużyć się folią spożywczą, wtedy przykrywamy masę i rozprowadzamy ją przez folię.) Tak przygotowany spód umieszczamy w lodówce na czas robienia masy jaglanej.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną umieszczamy w misie blendera wraz z namoczonymi i odcedzonymi nerkowcami oraz z ksylitolem. Miksujemy ją na największych obrotach, aż masa stanie się gładka. Następnie dodajemy mrożone owoce i ewentualnie dodatkowo dosładzamy. Ponownie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i ponownie umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut.
- Dekorujemy roztopioną czekoladą, mrożonymi owocami i mąką kokosową.
Smacznego!
Wyglada jak lody ♥ Czy nerkowce można zastąpić innymi orzechami np. ziemnymi? 🙂
Nerkowce zawierają najwięcej białka w porównaniu do innych orzechów, stąd zawsze znajdują zastosowanie w wegańskich sernikach. Myślę, że śmiało mogłabyś zastąpić je innymi orzechami, aczkolwiek ja jeszcze nie próbowałam 🙂
Hejka! Czuję, że będzie smacznie 🙂 powiedz tylko jakiej średnicy tortownicę wykorzystałaś.
Faktycznie zjadłam tę informację 🙂 tortownica o średnicy 21 cm 🙂
Dzięki 🙂
To najpiękniejszy jagielnik, jakiego kiedykolwiek widziałam. Jestem zakochana w tych zdjęciach. Uwielbiam serniki i taki zdrowy to byłby strzał w dziesiątkę 🙂 A te mrożone owoce… jak to pięknie wygląda. Brawo! 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
bardzo podoba mi się takie zdrowe ciacho 🙂 zdecydowanie wolę jeść takie, bo również lepiej się czuje, choć wiadomo, że czasami zdarzy się zgrzeszyć 🙂
Muszę w końcu zrobić jagielnik!
ale pięknie i pysznie wygląda:)
Cudnie wygląda:)