Hiszpańska tortilla de patatas z bobem FIT

Przyznam się szczerze, że tortilla de patatas to jedno z tych hiszpańskich dań, które uwielbiam najbardziej. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, stanowi świetną przekąskę do szkoły, pracy, czy na imprezę, a nawet jako obiad, czy śniadanie. Polecam wypróbować tortilli w kompozycji z różnymi dodatkami. Ja tym razem chciałabym zaprezentować Wam wersję ze wspaniałym bobem, który nadaje jej cudownej barwy i smaku. Przepis na 6 porcji, jedna to ok. 175kcal, B: 8,6g, T: 9,3g, W: 15,6g.

Składniki:
– 6 małych ziemniaków
– 6 jajek
– 3 średnie cebule
– 150g bobu
– 3 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 łyżeczki pieprzu

Cebulę kroimy w piórka, czosnek i ziemniaki w plasterki. Bób gotujemy we wrzątku wraz ze szczyptą soli i cukru przez 5-8 minut, następnie odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą, obieramy i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek oraz ziemniaki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i ubijamy, aż zaczną się pienić. Zawartość patelni przekładamy do masy jajecznej, dodajemy bób i mieszamy.
WERSJA SMAŻONA: Zawartość miski przelewamy z powrotem na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu, aż góra tortilli się zetnie. Następnie przerzucamy tortillę na drugą stronę za pomocą pokrywki lub talerza i chwilę smażymy.
WERSJA PIECZONA: Zawartość miski przelewamy z powrotem na patelnię z odpinaną rączką lub na formę do zapiekania, którą lekko smarujemy oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub dłużej, aż masa jajeczna się zetnie i ładnie przyrumieni.
Smacznego!

3 Replies to “Hiszpańska tortilla de patatas z bobem FIT”

  1. Wygląda bardzo smacznie. Z wielką chęcią bym spróbowała

  2. Jeszcze nie miałam okazji próbować potraw kuchni Hiszpańskej.

  3. Świetny przepis. Ja bardzo chętnie spróbuję wersji pieczonej. 🙂

Dodaj komentarz