Gofry owsiano-kokosowe z borówkami i śmietaną z ricotty FIT

Wakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza wersja rozkochała w sobie wszystkich, nie tylko dlatego, że jest bezglutenowa i bez dodatku tłuszczu oraz cukru. To dodatek „śmietany” z ricotty zrobił robotę i sprawił, że to chyba najlepsze gofry świata. Nie ma dnia, żeby u mnie w lodówce nie było ricotty. Kiedy się kończy od razu muszę zrobić zapasy. Uwielbiam jej smak na porannej kanapce, w obiedzie jako dodatek do pizzy, makaronu, czy jako podstawa deseru. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie! Z przepisu wychodzi 10 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 5 dużych „pełnowymiarowych”. Przy podziale na 5, jeden duży gofr ze śmietaną to około 249kcal, B: 10g, T: 7,1g, W: 36,9g.

Składniki na gofry:
– 375ml napoju kokosowego
– 145g płatków owsianych (mąki owsianej)
– 70g borówek
– 1 banan
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki kokosowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Składniki na „śmietanę”:
– 200g ricotty
– 1 banan
Dodatkowo: ulubione owoce, wiórki kokosowe

Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Wszystkie składniki (oprócz borówek) dokładnie łączymy ze sobą. Borówki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej napoju. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Ricottę blendujemy na „śmietanę” wraz z bananem. Podajemy ze „śmietaną”, wiórkami i owocami.
Smacznego!

Dodaj komentarz