Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad, kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. Składa się z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Co ciekawe, z tym daniem jest tak jak z rosołem – im dłużej się robi, tym lepiej smakuje. W tym przypadku wraz z długością duszenia, mięso staje się delikatniejsze i bardziej kruche. Najlepiej smakuje z ziemniakami (np. przyrządzonymi na wzór ziemniaków z ogniska) i domowymi ogórkami małosolnymi.
Składniki na 4-5 porcji:
– 700g schabu wieprzowego b/k (np. plastry)
– 500ml bulionu warzywnego (lub 500ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 1 por
– 1 cebula
– 3 łyżki mąki pszennej do mięsa
– 2 łyżki koperku
– 2 łyżki oleju
– 4 ząbki czosnku
– 1,5 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia
– 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz
Bulion zagotowujemy w garnku. Mięso kroimy na plastry o grubości 1cm. Każdy kawałek lekko tłuczemy i przyprawiamy pieprzem i solą. Plastry mięsa obtaczamy w mące. Rozgrzewamy dużą patelnię wraz z 1 łyżką oleju, wkładamy mięso i na dużym ogniu rumienimy z każdej strony. Podsmażone mięso wkładamy do bulionu. Po zagotowaniu przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę, do kruchości mięsa. Na patelni po mięsie dolewamy kolejną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojony w kostkę por i cebulę. W połowie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy w połowie czasu gotowania mięsa. W razie potrzeby do ugotowanego mięsa dodajemy przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy przez ok. 1 minutę.
Smacznego!
O fajny pomysł na obiad. Jeszcze nie robiłam takiego. Mężulek będzie miał niespodziankę.