Komosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to w wersji na słodko, czy na słono, gdyż jest świetnym źródłem białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin i minerałów, głównie magnezu. Ma również niski indeks glikemiczny i poleca się ją cukrzykom, a ponadto ma działanie antyoksydacyjne. Tym razem chciałabym zaproponować wam a’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy, który może być świetną przekąską do pracy lub szkoły, czy jako dodatek do obiadu.
Składniki:
– 150g komosy ryżowej
– 150g soczewicy czerwonej
– 70g nerkowców
– 2 czerwone papryki
– 40g rodzynek
– 40ml soku z cytryny
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cebulki granulowanej
– 2 ząbki czosnku
*opcjonalnie: sos balsamiczny (1 łyżka octu balsamicznego+ 3 łyżki oliwy+ 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego+ sól, pieprz – mieszamy)
Komosę ryżową i soczewicę czerwoną gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniach. Odcedzamy i studzimy. Paprykę kroimy w kosteczkę. Orzechy nerkowca prażymy chwilę na suchej patelni (uważając, by ich nie przypalić) i siekamy na kawałeczki, 20g nerkowców odkładamy do dekoracji. Ząbki czosnku przeciskamy i wraz ze wszystkimi składnikami mieszamy w misce. Nakładamy i polewamy sosem balsamicznym, posypujemy nerkowcami
Smacznego!
Świetnie wygląda i z pewnością tak smakuje 😉
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Wow! Ale wygląda apetycznie. No zjadłabym choćby teraz! 🙂 No i zabiera nawet moje ukochane nerkowce. Mniam. Ale pyszności. A jakie zdjęcie świetne. Nabieram apetytu 😀
Pozdrowionka 🙂
Nie jadłam takiego zestawienia ale coś czuję że by mi smakowało 🙂
Fajne, proste danie 🙂
pychota:)
Bardzo mi się podoba twoja propozycja, cieszę się, że quinoa zyskuje coraz większą popularność 😉
super pomysł 🙂