Łosoś pieczony z warzywami FIT

Jeżeli miałabym wybierać, stanowczo wybrałabym pieczone obiady od tych gotowanych, czy smażonych. Pieczone posiłki mają zupełnie inny smak. Dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pieczony, niezwykle prosty i niesamowicie smaczny pomysł na obiad. Jeżeli lubicie porządną porcję warzyw i do tego pieczoną rybkę – nie zastanawiajcie się długo i przygotujcie ten obiad już jutro :).

Składniki na 4-6 porcji:
– 500g małych ziemniaków
– 500g filetu z łososia
– 2 pory
– 2 papryki
– 1 cukinia
– 1 pęczek natki pietruszki
– 30g parmezanu
– 2 łyżki oliwy
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka miodu

Gotujemy osoloną wodę. Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy z porami pokrojonymi na grube plastry przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i papryki. Całość polewamy oliwą, posypujemy połową posiekanej natki i 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem, mieszamy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Filety z łososia smarujemy miodem, posypujemy solą i pieprzem oraz obkładamy resztą posiekanej natki i parmezanem wraz z przeciśniętym czosnkiem. Tak przygotowane filety układamy na warzywach i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Smacznego!

2 Replies to “Łosoś pieczony z warzywami FIT”

  1. Super mam pomysł na obiad. Dawno nie jadłam pieczonej rybki.

  2. O, zrobię to! 🙂

Dodaj komentarz