Orkiszowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi ciasta drożdżowego? Ja uwielbiam chyba w każdej formie, a najbardziej podane na ciepło. W dodatku, przygotowując ciasto drożdżowe możemy posłużyć się wszelkimi owocami, które akurat są dostępne. Dzisiaj proponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, ale wersja z agrestem smakuje równie świetnie! Koniecznie spróbujcie 🙂
Przepis na formę 37 x 21cm, czyli około 15-20 kawałków. Przy podziale na 15 kawałków, jeden to około 258kcal, B: 7,3g, T: 5,8g, W: 46,7g.

Składniki na ciasto:
– 540g mąki orkiszowej typ 700
– 220ml ciepłego mleka
– 100g erytrolu
– 60g miękkiego masła
– 40g drożdży
– 20g cukru
– 1 jajko
– 1 żółtko
– szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
– 50g erytrolu
– 50g mąki pszennej
– 50g zimnego masła
Dodatkowo:
– 2-3 laski rabarbaru
– 200-300g truskawek
– 30g płatków migdałów

CIASTO: Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy mąkę, masło pokrojone na kawałki, erytrol, jajko, żółtko oraz sól i wyrabiamy ciasto ok. 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni (jeżeli będzie się kleić, dodajemy po łyżce mąki i znów wyrabiamy). Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem formy 37 x 21 cm, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2h, aż objętość ciasta się podwoi (w przypadku użycia tylko mąki pszennej 650 wystarczy 30 minut). Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone truskawki i rabarbar.
KRUSZONKA: Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozdrabniamy w dłoniach i grudkami obsypujemy ciasto. Następnie całość obsypujemy płatkami migdałów.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Kroimy i podajemy po ostudzeniu.
Smacznego!

Na Thermomix:
CIASTO:
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i podgrzewamy 2 min 30 s/37°C/obr. 1.
2. Dodajemy mąkę, erytrol, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko i sól, wyrabiamy 2 min/interwał. Sprawdzamy konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy po łyżce mąki, wyrabiamy kolejną 1 min/interwał.
3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem formy 37 x 21 cm, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2h, aż objętość ciasta się podwoi.
4. Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone truskawki i rabarbar.
KRUSZONKA:
5. Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozdrabniamy w dłoniach i grudkami obsypujemy ciasto. Następnie całość obsypujemy płatkami migdałów.
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Kroimy i podajemy po ostudzeniu.
Smacznego!

Dodaj komentarz