Mało kto wie, że przygotowanie zupy cebulowej jest tak banalnie proste, a szkoda. Dlatego koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem, żebyście przekonali się na własnej skórze jak szybko można przygotować prosty obiad. Moja zupa była przygotowana z serową grzanką zapieczoną w zupie, lecz śmiało możecie przygotować grzanki osobno lub nawet całkowicie je pominąć. Decyzja należy do Was 🙂
Składniki na 4-5 porcji zupy:
– 800ml bulionu (lub 800ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 700g cebuli
– 100ml białego, wytrawnego wina
– 20g masła
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/2 łyżeczki cukru
– 2 liście laurowe
Składniki na grzanki:
– 4-5 kromek domowego chleba
– 40g sera Gruyère lub innego sera typu parmezan
W szerokim garnku roztapiamy masło i dodajemy pokrojone w piórka cebule. Ustawiamy średni ogień i smażymy cebulę bez przykrycia przez około 15 minut, co kilka minut mieszając drewnianą łyżką. Gdy cebula się zeszkli i będzie miękka dodajemy sól, cukier i listki laurowe. Smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek, mieszamy. Wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez kilka minut bez przykrycia, aż większość wina odparuje. Na koniec wlewamy bulion. Garnek przykrywamy i gotujemy przez ostatnie 30 minut na malutkiej mocy palnika. Zupa powinna tylko lekko mrugać. Piekarnik rozgrzewamy na 210 stopni. Przelewamy zupę do głębokich żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej kładziemy po kromce chleba i posypujemy rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawiamy do piekarnika, zapiekamy, aż ser się stopi i zarumieni. Podajemy bezpośrednio po zapieczeniu.
Smacznego!