Za 4 dni mój mężczyzna będzie miał urodziny, w związku z tym postanowiłam przedstawić Wam przepis na lodowe ciasto, które on uwielbia. Uważam, że w dniu swoich urodzin możemy pozwolić sobie na cheat meal, bo kiedy jak nie w tym dniu? 🙂 Kiedyś, w jednej lubianej przez nas knajpy zamówiliśmy właśnie „sernik lodowy”, który wręcz rozpływał się ustach. Zasmakował nam niesamowicie, że postanowiłam odtworzyć ten smak w mniej słodkiej wersji. I powiem Wam, że udało mi się! Na zdjęciu, porcja mojego mężczyzny z roztopioną czekoladą mleczną i masłem orzechowym, a ja wolałam opcję mniej kaloryczną – z musem malinowym i taką również Wam polecam!
Składniki:
– 500ml lodów śmietankowych
– 500g mascarpone
– 2 jajka
*opcjonalnie: laska wanilii, roztopiona czekolada i domowe masło orzechowe na wierzch
Tortownicę (u mnie o średnicy 21cm) wykładamy folią spożywczą. Jajka sparzamy, rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Mascarpone ubijamy wraz z żółtkami, ziarenkami z laski wanilii i lodami śmietankowymi na gładką masę, umieszczamy w lodówce na czas ubijania białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą, którą włożyliśmy do lodówki. Całość przelewamy do przygotowanej formy i mrozimy w zamrażalniku ok. 3-4h. Chwilę przed podaniem przekładamy ciasto z zamrażalnika do lodówki, by łatwiej było nam je kroić. (Krojenie możemy ułatwić sobie maczając nóż w gorącej wodzie.) Po pokrojeniu od razu przekładamy do zamrażalnika i przechowujemy do kilku dni. Podajemy z musem malinowym (zmiksowane maliny na mus), z roztopioną czekoladą (w kąpieli wodnej z odrobiną oleju kokosowego), masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami :).
Smacznego!
Smacznie 🙂
Jadłbym
Nie dziwię się, że Twój wybranek uwielbiam to ciasto! Wygląda boosko 😉
jej i to tak prosto? a można z innymi smakami lodów?
rewelacja, jak ten sernik nieziemsko wygląda 🙂 pozdrawiam!
Czyli rozumiem, ze lody najpierw rozmrazamy a potem,ponownie zamrazamy? Troche to ryzykowne…
Nie, lody nie są rozmrażane. Mają się jedynie połączyć z serkiem mascarpone. Po ich połączeniu od razu wstawiamy je do lodówki, by ten proces nie nastąpił. A wszystko robi się tak szybko, że lody nie są rozmrożone ani przez chwilę. 😉
Pewnie! Z kokosowymi smakuje równie świetnie! Wstawiłam ten przepis w wersji podstawowej, by każdy mógł kombinować smakowo według własnej inwencji twórczej 🙂
Czy to się potem kroi jakoś tak bardziej w cały, ładny kawałek? Bo same lody to się ładnie nie pokroją.
Tak jak widzisz na załączonych zdjęciach, wszystko się ładnie kroi. Oczywiście od razu po wyjęciu z zamrażalnika może być to trudniejsze, ale po przełożeniu do lodówki na kilka chwil jest o wiele prościej. 🙂
A moja mama miała przejść na dietę :') świetny przepis! Masz może jakiś przepis na babeczki/muffiny? Poszukuje czegoś jak mają w cupcake corner (nwm czy kiedyś jadłaś 😛 )
Niesamowity przepis na dzień bez odchudzania:) Jestem za!
A nie wiem czy masz newsletter ze storny Zmiksowani 🙂 bo twój sernik się w nim pojawił 🙂
Rewelacyjny blog ! Zostaje z Tobą na dłużej, bo powoli wchodzę w tryb zdrowego żywienia i Twoje przepisy odpowiadają mi w 100% 🙂
Pozdrawiam
o co chodzi z tym ,, jajka sparzamy ''
i mam pytanie co jest na wierzchu chodzi o masę brązową jak ona została zrobiona?
Wygląda fantastycznie !
Jajka sparzamy wrzątkiem, tak jak powinniśmy robić to przygotowując np. kogel-mogel, w celu zmniejszenia ewentualnego ryzyka zakażenia Salmonellą. A masa brązowa to po prostu masło orzechowe, o którym wspomniałam w poście 🙂
Jedyne opublikowane przepisy na babeczki/muffinki mam tutaj: http://befitbestrong.blogspot.com/search/label/Muffinki%20i%20babeczki?m=0 Mam nadzieję, że któreś Ci się spodobają, aczkolwiek to takie miniaturowe wersje. Za to namówiłaś mnie bym wkrótce przygotowała kolejne babeczki, bo dawno żadnych nie robiłam! 😀
Nie mam, ale dziękuję za dobre wieści 😀
Bardzo mnie to cieszy! Mam nadzieję, że Cię nie zawiodę! 🙂
Zostałaś nominowana do Liebster Award
http://czekoladowechwile.blogspot.com/2016/01/liebster-award.html zapraszam 😉
Po przygotowaniu sernik przechowujemy w lodówce czy zamrażarce? 🙂
Zamrażarce, jedynie przed podaniem, by łatwiej było nam kroić przekładamy na chwilę do lodówki 🙂
A pod czekoladą jaka znajduje się masa
Jestem Zuzia i chce dla mojej mamy zrobić niespodziankę tylko nie wiem co znajduje się pod czekoladą w serniku. 🙂
Tak jak napisałam w poście, jest to po prostu masło orzechowe 🙂 na pewno mamie zasmakuje! 🙂
Dziękuje 🙂
Przepięknie wyglada!
Powiedz mi Martyno, co zrobić jeśli nie zje się całego ciasta na raz po wyjęciu go z zamrażarki?Da się go zjeść na nastepny dzien? nie roztopi się? trzymać go w lodówce?
Do lodówki wkładamy ciasto tylko po to, by łatwiej było nam je kroić (jeśli mamy dobry nóż to nie musimy tego robić), natomiast od razu po ukrojeniu, ciasto przekładamy do zamrażarki i tam możemy je przechowywać nawet do kilku dni 🙂
Kupione lody i dodane maskarpone
Opeucz wymieszania skladnikow zrobilas cos sama???
Kupione lody i dodane maskarpone
Opeucz wymieszania skladnikow zrobilas cos sama???
Tak, zawsze korzystam z domowego masła orzechowego, które sama robię 😉 a Ty, sama robisz mascarpone? Chętnie poznam przepis 😉
No naprawdę… To ze ciasto nie wymaga wielkich nakładów pracy i jest po prostu łatwe, proste i przyjemne w przygotowaniu, to nie powód, zeby komuś tutaj zarzucać brak wlasnorecznie zrobionych składników/ półproduktow… Moze Martyna ma jeszcze jajka sama znosić?! No litości! Ciasto jest super, za 2 tygodnie moja Mama ma urodziny, na pewno nie zabraknie na stole 🙂
No naprawdę… To ze ciasto nie wymaga wielkich nakładów pracy i jest po prostu łatwe, proste i przyjemne w przygotowaniu, to nie powód, zeby komuś tutaj zarzucać brak wlasnorecznie zrobionych składników/ półproduktow… Moze Martyna ma jeszcze jajka sama znosić?! No litości! Ciasto jest super, za 2 tygodnie moja Mama ma urodziny, na pewno nie zabraknie na stole 🙂
Nic dodać, nic ująć! Pięknie ubrałaś to w słowa i dziękuję za poparcie! 🙂 Mam nadzieje, że mamie zasmakuje ciasto, które wymaga tylko wymieszania składników. 🙂 A nad tymi jajkami muszę się zastanowić.. Pozdrawiam!
Niedługo sama takie cudo zrobię! Przecudnie wygląda a jeszcze lepiej pewnie smakuje! 🙂
Ciasto wyglada super! Mam tylko pytanie czym jest ta zolta masa na bialym serniku? Moze nie doczytalam dokladnie, ale chcialabym miec pewnosc, ze wyjdzie mi takie samo. Wyglada przepysznie!
Ciasto wyglada super! Mam tylko pytanie czym jest ta zolta masa na bialym serniku? Moze nie doczytalam dokladnie, ale chcialabym miec pewnosc, ze wyjdzie mi takie samo. Wyglada przepysznie!
Jest to po prostu masło orzechowe domowej roboty :)Pozdrawiam!
Witam, czy zamiast lodow o smaku smietankowym, moge uzyc waniliowych i wtedy bez laski wanili?
Pozdrawiam 🙂
Wygląda przepysznie! Nie zawacham się go zrobić!;) Pozdrawiam.
Oczywiście, że tak! Ja po prostu lubię jedząc widzieć te małe czarne ziarenka (oraz czuć ten wspaniały naturalny aromat, który nadają), a nie we wszystkich lodach one są 🙂
Biorę się za niego jutro 🙂 a czym mogę zastąpić serek mascarpone? Bo u mnie w sklepie kosztuje sporo a ma to być tylko zaspokojenie ciazowych zachcianek 😉
Uch.. z jego zastąpieniem może być ciężko.. Można by spróbować z ubitą kremówką, ale nie daję 100% pewności, że się uda, bo nie próbowałam jeszcze od tej strony :). Jeżeli masz niedaleko siebie Biedronkę, to w niej mascarpone nie kosztuje dużo. Pozdrawiam! 🙂
Czym zastąpić olej kokosowy? Mam na niego uczulenie 🙁
Możesz zastąpić zwykłym olejem rzepakowym lub masłem 🙂
Przepis wygląda prosto i świetnie, a czy wyjdzie z lodami domowej roboty, np. z jogurtu greckiego? 🙂
Myślę, że na pewno wyjdzie 🙂
Ale ładne!!!!! Na 100% smaczne 🙂
Witam
Pisze Pani że pierwsza polewa na wierzchu to masło orzechowe a ta druga ciemniejsza dekoracyjnie polana po masle orzechowej
to jaka to Polewa??? i czy mogę prosić o przepis na masło orzechowe
Pozdrawiam
Pierwsza warstwa na serniku lodowym to masło orzechowe (można kupić je w sklepie lub przygotować samemu miksując na wysokich obrotach orzeszki ziemne ze szczyptą soli i cukru), a druga to roztopiona w kąpieli wodnej czekolada mleczna 🙂
Dziękuję za odpowiedź… Proszę jeszcze napisać czy robiąc sernik w tortownicy 28cm wyjdzie on wysoki czy raczej niski i lepiej było by zrobić z podwójnej porcji?