Dacie wiarę, że dzisiejsza notka to mój 200 wpis na blogu? Jestem w wielkim szoku, że ten czas minął tak szybko! Jestem z Wami od 6 maja 2015, co daje nam 9 miesięcy i 7 dni, czyli 283 dni razem. Odwiedziliście mnie 458.595 razy, a pozostawiliście po sobie ślad 1.164 razy. Za wszystko Wam dziękuję i mam nadzieję, że przygoda ta będzie ciągnęła się jak najdłużej! 🙂
Dzisiaj przepis na zapiekany ryż, który może stanowić formę deseru, ale również jako śniadanie na słodko. Jedynym jego minusem jest czas przygotowywania, ale zapewniam Was – jest tego wart! 🙂
Składniki:
– 500ml mleka sojowego (naturalnego)
– 500ml mleka czekoladowego (kokosowego, sojowego)
– 100g ryżu Arborio
– 6 łyżek płatków jaglanych
– 2-4 łyżki wiórków kokosowych (+do dekoracji)
– laska wanilii
*opcjonalnie: ulubione owoce (np. maliny), gorzka czekolada
Do naczynia żaroodpornego wlewamy mleko naturalne i sojowe. Dorzucamy ryż, wydrążone ziarenka z laski wanilii i wydrążoną laskę, mieszamy. Całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy godzinę w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię, dodajemy wiórki kokosowe i płatki jaglane, porządnie mieszamy. Ponownie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy 45 w 160 stopniach bez folii. Podajemy z ulubionymi owocami i posypujemy wiórkami.
Smacznego!
Wspaniale się prezentuje 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
zjadłabym takie risotto na deser 🙂
Zapiekanego jeszcze nie jadłam!
Mmm, ale kuszą! Znajdzie się porcja dla mnie? 😀
Pewnie! Zapraszam 😀
To wyglada FENOMENALNIE 🙂
idę jeść czekoladę bo nie wytrzymam xd
pieczone risotto!? To dopiero zaskoczenie! 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ! 🙂
To wygląda NIESAMOWICIE!!! <3
Czy mogłabym się dowiedzieć ile ok kcal na porcje ?