Witam Was moi kochani po prawie pięciu miesiącach przerwy! Musicie wybaczyć mi moją nieobecność, lecz miałam sporo na głowie.. dwa kierunki studiów, obrona pracy dyplomowej z dietetyki, badania naukowe na uczelni oraz praca zajęły cały mój wolny czas. Całe szczęście, teraz mam zamiar wrócić już na stałe, bo brakowało mi Was bardzo! Mam nadzieję, że tęskniliście za mną i przepisami równie bardzo jak ja za Wami i wspólnymi siłami odtworzymy znów to, co stworzyliśmy razem już wcześniej.
Dzisiaj powracam do Was z rewelacyjnym przepisem na szybkie, owsiane ciasteczka, w których na pewno się zakochacie! Do dzieła!
Składniki na 10 ciasteczek:
– 100g płatków owsianych
– 90g mąki orkiszowej
– 1,5 banana
– 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu
– 1-1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– porządna garść truskawek pokrojonych w kostkę lub innych ulubionych owoców (jagody, borówki, maliny)
– szczypta soli
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy roztopiony olej kokosowy i miód lub syrop, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę truskawki lub inne owoce i delikatnie łączymy z ciastem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki, formując ręką kuleczki, wykładamy ciasteczka na blachę. Blachę wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut.
Smacznego!
Miło że wróciłaś 🙂
Regularnie sprawdzalam czy pojawiły się nowe wpisy i dziś miła niespodzianka.
Pozdrawiam
Emila
Czy może być jakaś inna mąka? żytnia, kukurydziana, ryżowa?
Najlepiej sprawdzi się żytnia 🙂
Świetnie wyglądają 🙂
Musi być olej kokosowy, czy może być jakiś inny tłuszcz? 🙂
Oczywiście! 🙂
Dzien dobry. Czy owoce moga byc mrozone?
Oczywiście, ale przed dodaniem do masy należy je rozmrozić 🙂