Jeżeli lubicie kokos i banany to przepis dla Was! Pomysł na taką przekąskę wpadł mi zupełnie przypadkowo. Miałam ochotę zjeść coś niewymagającego, słodkiego, a zarazem zdrowego, co zawiera właśnie te składniki. I tak oto powstały banany w cieście! Zabierzecie je do szkoły, czy pracy, świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie, czy jako zdrowy deser. Nie wymagają dużo pracy, a ich zjadanie sprawia ogrom radości! Spróbujcie! 🙂
Jedna porcja to ok. 332kcal, W: 48,4g, B: 9,1g, T: 11,5g.
Składniki na 4 porcje:
– 130g mąki owsianej (lub innej)
– 100ml mleka
– 40g wiórków kokosowych
– ok. 1 niepełnej łyżki cukru/ksylitolu/miodu
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 banany
*opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia, wiórki kokosowe i gorzka czekolada do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto, prócz bananów dokładnie ze sobą mieszamy (ciasto będzie gęste). Banany kroimy na grubsze plastry. Każdy plaster maczamy w cieście i smażymy z dwóch stron na patelni bez tłuszczu lub delikatnie natłuszczonej olejem kokosowym. Dekorujemy wiórkami i roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Szybki i prosty deser/przekąska 😉
smakowicie 🙂
o mniam! Nawet nie wiem co więcej napisać. Po prostu ślinka cieknie! 🙂 Dość proste i zapewne pyszne.
Uwielbiam i kokos i banany, a więc do zrobienia! Cudeńko 🙂
Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
Nigdy o nim nie słyszałam.
Prezentują się całkiem fajnie te bananki i chyba trzeba spróbować.
Kiedyś bardzo lubiłam ciasto kokosowe.
Pozdrowionka! 🙂
A ta „inna mąka” to może być ryżowa albo kukurydziana? Bo zależy mi na bezglutenowości tego deseru.
Jasne! Najlepiej wymieszaj obie 🙂
A ta „inna mąka” to może być ryżowa albo kukurydziana? Bo zależy mi na bezglutenowi tego deseru.
Jasne! Najlepiej wymieszaj obie 🙂
Wyglądają niezwykle smakowicie. Ja zapakowałabym je do lunchboxu i zabrała ze sobą do pracy 🙂
A ile to porcji? Bo jak policzyłam kalorie to masakrycznie dużo, nawet jak podzieliłam na dwie porcje.
Z przepisu wychodzą 4 porcje. Jedna porcja to ok. 332kcal, W: 48,4g, B: 9,1g, T: 11,5g. 🙂
Ile to porcji i jaka jest kaloryczność?
Z przepisu wychodzą 4 porcje. Jedna porcja to ok. 332kcal, W: 48,4g, B: 9,1g, T: 11,5g.