W związku z taką słoneczną, ciepłą pogodą za oknem proponuję coś na ochłodzenie, a przy okazji na pożegnanie lata. Prezentuję Wam lody bananowe z orzechami i karmelem w zdrowszej, lżejszej wersji. Co najważniejsze, są to lody bez dodatku cukru, ani tłustej śmietanki 30% i nie jest nam potrzebna maszyna do lodów. Brzmi świetnie?
Mrożone banany zawsze możecie znaleźć w moim zamrażalniku i Wam również to polecam! Czasem mamy kobiece dni, gorszy dzień i nachodzi nas ochota na coś słodkiego, np. na lody… albo odwiedzają nas niespodziewani goście. W takich sytuacjach mrożone banany sprawdzają się wybitnie dobrze, gdyż przygotowanie takich lodów trwa zaledwie chwilę, są zdrowe i smakują każdemu :).
Przy podziale na 5 porcji, 1 to około 162kcal, B: 5,8g, T: 5,6g, W: 23,8g.
Składniki:
– 3 banany
– 1 łyżka masła orzechowego (u mnie migdałowe)
– 2 łyżki skyru naturalnego (lub jogurtu sojowego)
– 2 łyżki migdałów
– płatki migdałów do posypania
*opcjonalnie: syrop orkiszowy – jako zdrowy karmel
Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do pojemnika, a ten z kolei do zamrażarki. Po 3h lub dłużej wyciągamy, banany wkładamy do miksera i razem z masłem orzechowym rozdrabniamy na bardzo małe kawałeczki. Dorzucamy skyr i całe migdały, miksujemy do ich połączenia i lekkiego rozdrobnienia orzechów. Od razu podajemy, posypujemy z wierzchu migdałami i opcjonalnie polewamy syropem orkiszowym.
Smacznego!
robiłam podobne. Są pyszne! 🙂