W związku z tym, że studenci tworzą szerokie grono moich odbiorców, postanowiłam opublikować przepis skierowany głównie do nich. Mało pieniędzy, dużo imprez i innych poważnych wydatków powoduje, że pod koniec miesiąca, przed wypłatą czy przed wysłaniem stypendium, starcza jedynie na bułkę i pasztet. Cóż zrobić, by zjeść smacznie, a tanio? Może pomidorową? W zależności od stanu portfela możemy wykonać ją w wersji podstawowej albo na bogato. Więc, jeżeli zawartość portfela pozwala nam na kupienie 2 udek lub 2 skrzydełek z kurczaka oraz włoszczyzny – zróbmy to, jeśli nie – nic się nie stanie, a będzie równie smacznie..
Składniki:
– 1,5 l wody
– 500g przecieru pomidorowego
– 1,5 łyżki koncentratu bulionu warzywnego lub bio kostka (w najlepszym wypadku posłużcie się świeżą lub mrożoną włoszczyzną i gotujcie do miękkości z mięsem lub bez)
– 200g ryżu (dwa woreczki)
– sól, pieprz
*opcjonalnie:
– 2 udka lub 2 skrzydełka z kurczaka,
– włoszczyzna
– pół łyżeczki suszonego chili,
– śmietanka 30%, 18% lub jogurt
Jeżeli używamy mięsa, płuczemy je pod bieżącą wodą, wkładamy do miski z zimną wodą i szczyptą soli, moczymy ok. 10 minut. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso i zagotowujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową „szumowiny”, które będą zbierać się na powierzchni wody. Dodajemy koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną – dodajemy obraną i pokrojoną na większe kawałki, wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości ryżu (ciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka – pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili wedle uznania. Możemy dodać kawałki mięsa do zupy.
Jeżeli nie używamy mięsa, 1,5l zimnej wody zagotowujemy i dodajemy koncentrat bulionu warzywnego. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną – dodajemy obraną i pokrojoną na większe kawałki, wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości ryżu (ciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka – pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili wedle uznania. Możemy dodać kawałki mięsa do zupy.
Smacznego!
Najlepsza! 😀
Pomidorowa zawsze pyszna!
To moja ukochana zupka, taką pomidorową to mogę jeść codziennie 🙂
Kiedyś oglądałam jakiś program kulinarny i tam kucharz mówił, że prawdziwa zupa pomidorowa ma delikatny różowy kolor a nie intensywną czerwień, gdyż jest na świezych pomidorach a nie tych z puszki czy koncentracie…. latem moja mama i ja gotujemy taką pomidorówkę i jest przepyszna – o wiele lepsza od tej z koncentratem.Na koncentracie, passacie czy świeżych pomidorach uwielbiam tą zupę i to właśnie z ryżem…. zjadłabym dużą porcję Twojej i to z dokładką 🙂
Najlepsza zupa pod słońcem hehe Uwielbiam Twoja wygląda apetycznie 🙂
Na szybki posiłek najlepsza! 🙂
Jak dawno nie jadłam takiej tradycyjnej, domowej pomidorówi – ona jest rodem z mojego dzieciństwa! Ach, chyba sobie wyczaruję <3
W takim razie zapraszam! 🙂
Jaki uzywa pani przecier pomidorowy? Chodzi o male puszki koncentratu, czy przecier z kartonika?
Przecier z kartonika 🙂