Co dzieje się z tą pogodą? Było tak pięknie.. świeciło słońce, a teraz jest szaro.. Mój humor i samopoczucie jest adekwatne do pogody.. Kiedy jest pięknie to od razu humor się polepsza, więc dlaczego słońce nie chce wspomóc tego procesu? Chciałabym znów cieszyć się tak, jak to było jeszcze parę dni temu. Czekam na słońce, czekam na radość, czekam na cud.
Dzisiaj pomysł na domowe masło czosnkowe, które robi furorę na każdym grillu, na każdym rodzinnym obiedzie w ogródku, po prostu zawsze. Smakuje o niebo lepiej niż kupne, ale to chyba standard. Wszystko co robione ręcznie, w domu, z sercem smakuje niesamowicie. Uważajcie, by nie przeholować z jego jedzeniem, to wciąż jest masło i zawiera ogrom tłuszczu, który wpływa na wzrost cholesterolu we krwi :).
Składniki:
– kostka miękkiego masła (tylko te które ma więcej niż 80% tłuszczu!)
– 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo czosnkowe lubicie)
– ulubione zioła (u mnie garść świeżych listków bazylii, 2 łyżki suszonego oregano, łyżka majeranku)
– szczypta soli
Masło musi być miękkie, by łatwo było wymieszać je z ziołami i czosnkiem. Wkładamy je do miski wraz z Waszymi ulubionymi ziołami (najlepiej jednak kiedy wszystkie zioła jakich użyjemy są świeże, smak jest wtedy niepowtarzalny, jednak ja miałam do dyspozycji tylko świeżą bazylię) i wyciśniętym czosnkiem przez praskę. Miksujemy, bądź mieszamy łyżką (ja użyłam łyżki). Gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy do pojemniczka. Świetnie smakuje z bagietkami.
Smacznego!
Mniam ! Na pewno spróbuję dziś zrobić 🙂 !