Wczorajszy ślub był przepiękny! W kościele dwa razy prawie się popłakałam, gdyż cała uroczystość była niesamowicie wzruszająca. Ogromnie cieszy mnie szczęście młodej pary, a w szczególności mojej kochanej Oli. Wesele było również bardzo udane. Sporo potańczyłam z moim kochanym, wybawiliśmy się tak bardzo, że moje nogi dzisiaj zdychają! Wprowadzając element grozy, chciałabym powiedzieć Wam o dzisiejszej nieprzyjemności, która mnie spotkała.. Wracając z uczelni, po drugiej stronie jezdni minęłam karambol, który nie zdziwił mnie jakoś bardzo, ponieważ na ul. Słowackiego w Gdańsku prawie każdego dnia ma tam miejsce jakiś wypadek. Pojechałam dalej. Zjeżdżając na obwodnicę sama prawie spotkałam się twarzą w twarz z barierką. Przy 8 stopniach Celsjusza jezdnia była skuta lodem.. Jadąc 45km/h wpadłam w poślizg i ledwo udało mi się uniknąć bliskiego starcia z barierką. Do teraz czuję przerażenie i jutro już zmieniam opony na zimowe, Wam też radzę!
A dzisiaj, w związku z wczorajszym przepisem chciałabym przedstawić delikatny i rozpływający się w ustach mus jabłkowo-dyniowy. Jabłko i dynia to idealne połączenie, warto wypróbować je nie tylko w postaci musu. Poniżej przedstawiam również zdjęcia z połączenia musu i naleśników dyniowych. Wyborne danie!
Mus świetnie komponuje się z ryżem, ale również jako wypełnienie:
♥ orkiszowych naleśników dyniowych,
♥ bardzo kakaowych naleśników jaglanych,
♥ prawie naleśników z otrębów,
Jako dodatek do śniadania z:
♥ granolą orzechową,
♥ granolą z rabarbarem.
Jako dodatek do:
♥ orkiszowych placków z mango i maślanki,
♥ orkiszowych placków z mascarpone,
♥ orkiszowych placków pomarańczowych,
♥ pieczonych placków jaglanych z gruszką i cynamonem,
♥ placków gryczanych z orzechami i lnem,
♥ placuszków bez mąki z jabłkiem,
♥ puszystych placuszków otrębowych bez mąki,
♥ pancakes’ów z ricotty.
Składniki:
– 4 jabłka
– 200g puree z dyni Hokkaido*
– 2 łyżki miodu/syropu klonowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki imbiru
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe
Jabłka obieramy, koimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka wraz z miodem, cynamonem, gałką i imbirem. Całość od czasu do czasu mieszamy i dusimy do momentu rozpadania się jabłek. Dodajemy puree z dyni, mieszamy, jeszcze chwilę dusimy całość i miksujemy na gładki mus za pomocą blendera. Przechowujemy w lodówce. Można go również zawekować.
Smacznego!
wyobrażam sobie, jak pięknie pachniał! idealny jesienny mus
Ciekawe smaki 😉
Wstyd się przyznać, ale na ślubie była tylko raz w życiu! Zazdroszczę 😉 A mus wygląda wspaniale 🙂
Cudowny mus. Ciesze sie,ze zwlekalam tak dlugo ze zrobieniem tego musu,bo jak dla mnie,to idealny przepis. Warto bylo czekac:-P. Kasia.
Również się cieszę i dziękuję za miłe słowa:) !
Coś wspaniałego!