Żytnie placki ze zsiadłego mleka z pesto z natki marchewki

Zsiadłe mleko w mojej kuchni pojawia się bardzo rzadko. Chyba stanowczo za rzadko. Placki, które mam zaszczyt dziś Wam zaproponować są nie do podrobienia i nie wyjdą tak świetnie bez ich głównego składnika – zsiadłego mleka. Powiedzcie mi sami, jakie placki lubicie najbardziej? Napompowane i puchate, czy oklapłe kapcie? Jestem pewna, że większość z Wam woli te pierwsze tak jak i ja. Dlatego koniecznie musicie skorzystać z tego przepisu, by przekonać się jakie są znakomite. Placki możecie śmiało podawać na słodko i na słono. Ja jednak dzisiaj podałam je na słono z jogurtem, pesto z marchewki i kiełkami słonecznika. Takie danie idealnie sprawdzi na śniadanie, obiad, czy jako przekąska. Przepis na 4 porcje. Jedna porcja placków (3-4 sztuki) bez dodatków to ok. 252kcal, B: 6,9g, T: 4,3g, W: 49,7g.

Składniki na 12-14 dużych placków:
– 300ml zsiadłego mleka
– 240g mąki żytniej 720
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Składniki na pesto z natki marchewki:
– natka z 1-2 pęczków marchwi
– 80g słonecznika
– 50g parmezanu
– 4 ząbki czosnku
– sól
– oliwa + woda
Dodatkowo: jogurt naturalny, kiełki słonecznika

PLACKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy (jeżeli masa wychodzi za gęsta, dolewamy trochę mleka) i smażymy na patelni bez tłuszczu (lub z minimalną jego ilością) z dwóch stron. Podajemy z jogurtem, pesto i kiełkami.
PESTO: Natkę bardzo dokładnie myjemy. Wszystkie składniki prócz wody i oliwy umieszczamy w misie blendera i pulsacyjnie miksujemy. Następnie stopniowo dolewamy oliwę (i wodę, jeśli chcemy obniżyć kaloryczność), ciągle miksując do uzyskania preferowanej konsystencji. W razie potrzeby doprawiamy.
Smacznego!

Dodaj komentarz