Żytnia tarta z budyniem i winogronami


Nie ma to jak proste, ale zabójczo smaczne ciasta! Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjną tartę, którą miałam okazję spróbować będąc na wakacjach na Sycylii. Zapadła mi w pamięci tak bardzo, że musiałam odwzorować ten smak. Dlatego, umilmy sobie te chłodne dni pyszną włoską tartą, w nieco zdrowszej wersji – na mące żytniej i przy użyciu erytrolu zamiast cukru. Brzmi i wygląda świetnie? To na co czekacie? Do dzieła! 🙂

Składniki na spód o śr. 25 cm:
– 120g mąki żytniej 720
– 60g masła, zimnego
– 50g cukru/erytrolu
– 1 żółtko
– skórka z 1 cytryny
Składniki na budyń:
– 500ml mleka
– 100g cukru/erytrolu
– 70g skrobi ziemniaczanej
– 3 żółtka
– sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
– białe winogrona bez pestek
– erytrol w pudrze

BUDYŃ: Mleko podgrzewamy. Żółtka miksujemy wraz z erytrolem na jasną masę przez około 6-8 minut. Ścieramy skórkę z cytryny i odstawiamy. Dodajemy skrobię i sok z cytryny, mieszamy. Całość dodajemy do gorącego mleka i mieszamy trzepaczką, by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia, aż zgęstnieje (jeżeli nie doprowadzimy do wrzenia, budyń nie zastygnie na tarcie). Chwilę gotujemy ciągle mieszając, studzimy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy.
SPÓD: Mąkę, erytrol, żołtka, masło i skórkę dokładnie wyrabiamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i przekładamy na wałku do formy lub wygniatamy w formie na spodzie i bokach. Całość nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy drugą formą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Ściągamy obciążniki wraz z papierem i pieczemy 10 minut w 160 stopniach. Całkowicie studzimy.
Na ostudzony spód, wykładamy ostudzony budyń i dekorujemy winogronami przekrojonymi wzdłuż na połówki. Schładzamy w lodówce, by budyń całkowicie się ściągnął. Przed podaniem posypujemy erytrolem w pudrze.
Smacznego!

Komentarzy: 4

  1. wygląda przepysznie:)

  2. iza napisał: Odpowiedz

    pysznie wygląda

  3. Masz rację, piękna tarta i już samo patrzenie dodaje smaku 🙂 Lubię takie smaki! Pięknie Ci wyszło..

  4. Pal licho, że to jest zdrowe. Toż to arcydzieło!!!

Dodaj komentarz