Zupa krem z białych warzyw FIT

Jeżeli uwielbiacie zupy tak samo jak ja – to nie zwlekajcie i od razu sprawdźcie zawartość swojej lodówki. Zupy krem lubię najbardziej, są sycące i śmiało mogą stanowić danie główne w ciągu dnia. Dzięki nim możemy przemycić do diety sporą ilość warzyw, a zatem ogrom witamin i minerałów. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z białych warzyw z wykorzystaniem selera, pietruszki, cebuli i ziemniaka. Do dzieła!

Składniki:
– 1l bulionu (lub 1l wody + 3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 1 duży seler
– 1 duża pietruszka
– 1 duży ziemniak
– 1 cebula
– 1 por – tylko biała część
– 1 łyżka oliwy
– 1 ząbek czosnku
– 2 szczypty gałki muszkatołowej
– liść laurowy, ziele angielskie
– sól, pieprz
Dodatkowo: orkiszowy groszek ptysiowy, skyr naturalny, słonecznik

Seler, pietruszkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na 1 łyżce oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa i smażymy przez ok. 5 min. Dolewamy ok. 800ml gorącego bulionu, doprawiamy gałką, solą i pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez 25-30 minut, a gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy liść laurowy i ziele, blendujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty dodajemy więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki – dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej. Na koniec dekorujemy łyżką skyru, groszkiem ptysiowym i słonecznikiem.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Wygląda mega apetycznie! Pozdrawiam i dziękuję za przepis. 🙂

Dodaj komentarz