Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami


Święta, święta i po świętach… Minęły one tak szybko, że nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Po świętach pozostały tylko resztki jedzenia, które już powoli kończę. Myślę, że macie podobną sytuację w Waszych lodówkach :). Dlatego należy wrócić do codziennej diety i gotowania. Jestem wielką zwolenniczką szybkich i prostych potraw, stąd chciałabym zaproponować Wam przepis na zupę krem z soczewicy z paprykowymi grzankami. Do dzieła!

Składniki:
– 1,25 l bulionu warzywnego
– opakowanie włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora)
– 150g czerwonej soczewicy
– 100g zielonej soczewicy
– 1 cebula
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka oliwy
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 3 ziarna pieprzu
– sól

Składniki na grzanki:
– chleb żytni razowy
– oliwa
– czosnek w proszku
– papryka ostra w proszku

Dodatkowo: posiekany szczypiorek

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy umytego pora i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zmniejszamy ogień. Nieobraną cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy ją ogniem (ok. 1 – 2 minuty), wkładamy do garnka z warzywami. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Gotujemy pod uchylonym przykryciem przez 40 minut. Soczewicę płuczemy i dodajemy do bulionu , gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zabieramy się za grzanki: Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką z czosnkiem i podpiekamy na patelni na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupkie. Po 20 minutach zawartość garnka blendujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

 

 

1 Komentarz

  1. Paprykowe grzanki – bardzo ciekawy pomysł 🙂

Dodaj komentarz