Zielone naleśniki szpinakowe z farszem brokułowym

Ach ten weekend! Uwielbiam tak leniuchować! W dodatku jest to jeden z najlepszych okresów w moim życiu, gdyż wczoraj wieczorem moja grupa otrzymała maila z wynikami z ostatniego kolokwium z anatomii i UDAŁO SIĘ! Jestem zwolniona z egzaminu! Nic nie jest w stanie opisać mojej euforii! Jestem najszczęśliwsza na świecie, cały rok ciężkiej pracy nie poszedł na marne! Trzeba teraz jakoś to uczcić 🙂
A dzisiaj obiad na zielono. Jak to się mówi: co zielone to i zdrowe. Tak więc, bardzo zielony naleśnik z mniej zielonym farszem 🙂 W zależności od grubości wychodzi 4-5 naleśników.
Przy podziale na 4 naleśniki, jeden to około 189kcal, B: 7,2g, T: 5,9g, W: 26,8g.
Jedna porcja farszu (przy podziale na 4) to około 85kcal, B: 7,9g, T: 3,3g, W: 4,3g.
Jeden naleśnik z farszem to około 274kcal, B: 15,1g, T: 9,2g, W: 31,1g.

Składniki na ciasto (4-5 naleśników):
– 100g szpinaku baby
szklanka mleka
120g mąki ryżowej
2 duże jajka lub 3 małe
2 łyżeczki oleju kokosowego

Składniki na farsz:
– 450g mrożonego lub świeżego brokuła
– 100g jogurtu naturalnego
– 80g Apetiny Basil&Oregano 

Gotujemy brokuły do miękkości.
CIASTO: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miksera wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka i olej. Ponownie mieszamy. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez.
FARSZ: Ugotowany brokuł rozdrabniamy na miazgę blenderem bądź w mikserze wraz z Apetiną i jogurtem. Tak przygotowaną masę nakładamy na naleśniki i zawijamy w ruloniki lub trójkąty.
Smacznego!

10 Replies to “Zielone naleśniki szpinakowe z farszem brokułowym”

  1. Zielone potworki 😀 Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Twoja propozycja wygląda kusząco!

  2. Jaka intensywna zieleń! Super 🙂

  3. Jakie ładne 🙂 Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam 🙂

  4. Świetny pomysł!
    Zazwyczaj jadam naleśniki ze szpinakiem w środku, także to będzie miła odmiana spróbować go w cieście ^^

  5. Genialny kolor!! Przepadam za tymi naleśnikami 🙂

  6. Czy można użyć mąki gryczanej lub kukurydzianej zamiast ryżowej?

  7. Sądzę, że na pewno 🙂 aczkolwiek, wydaje mi się, że z mąki kukurydzianej wyjdą nieco twardsze 🙂

  8. Dziękuję, spróbuję 🙂

  9. Właśnie zrobiłam, na mące kukurydzianej wychodzą super 🙂

Dodaj komentarz