Zielone naleśniki szpinakowe z farszem brokułowym


Ach ten weekend! Uwielbiam tak leniuchować! W dodatku jest to jeden z najlepszych okresów w moim życiu, gdyż wczoraj wieczorem moja grupa otrzymała maila z wynikami z ostatniego kolokwium z anatomii i UDAŁO SIĘ! Jestem zwolniona z egzaminu! Nic nie jest w stanie opisać mojej euforii! Jestem najszczęśliwsza na świecie, cały rok ciężkiej pracy nie poszedł na marne! Trzeba teraz jakoś to uczcić 🙂
A dzisiaj obiad na zielono. Jak to się mówi: co zielone to i zdrowe. Tak więc, bardzo zielony naleśnik z mniej zielonym farszem 🙂 W zależności od grubości wychodzi 4-5 naleśników. 1 naleśnik z farszem to ok. 242g = 230kcal.

Składniki na ciasto (4-5 naleśników):
– 100g szpinaku baby
szklanka mleka
120g mąki ryżowej
2 duże jajka lub 3 małe
2 łyżeczki oleju kokosowego

Składniki na farsz:
– 450g mrożonego lub świeżego brokuła
– 100g jogurtu naturalnego
– 80g Apetiny Basil&Oregano 

Gotujemy brokuły do miękkości. Ciasto: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miksera wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka i olej. Ponownie mieszamy. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy na miazgę blenderem bądź w mikserze wraz z Apetiną i jogurtem. Tak przygotowaną masę nakładamy na naleśniki i zawijamy w ruloniki lub trójkąty.
Smacznego!

30 minut z Apetiną"Czas na szpinak 5!"MJ.

Komentarzy: 10

  1. Agata napisał: Odpowiedz

    Zielone potworki 😀 Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Twoja propozycja wygląda kusząco!

  2. Kiki napisał: Odpowiedz

    Jaka intensywna zieleń! Super 🙂

  3. Pysznie *.*

  4. wedelka napisał: Odpowiedz

    Jakie ładne 🙂 Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam 🙂

  5. Świetny pomysł!
    Zazwyczaj jadam naleśniki ze szpinakiem w środku, także to będzie miła odmiana spróbować go w cieście ^^

  6. Genialny kolor!! Przepadam za tymi naleśnikami 🙂

  7. Unknown napisał: Odpowiedz

    Czy można użyć mąki gryczanej lub kukurydzianej zamiast ryżowej?

  8. Sądzę, że na pewno 🙂 aczkolwiek, wydaje mi się, że z mąki kukurydzianej wyjdą nieco twardsze 🙂

  9. Dziękuję, spróbuję 🙂

  10. Właśnie zrobiłam, na mące kukurydzianej wychodzą super 🙂

Dodaj komentarz