Zdrowe domowe ciasteczka „Jeżyki”


Pytanie z serii tych retorycznych… znacie ciasteczka „Jeżyki”? Tak myślałam! Co prawda osobiście nie sięgam po nie, gdy jestem w sklepie. Ale zawsze, kiedy odwiedzam moją babcie, leżą one na stole, więc jak po nie nie sięgnąć? Przyznam, smaczne są, ale zawsze wolę zdrowsze, domowe wersje. Tak jest i tym razem. Chciałam wypróbować zrobić ciasteczka na wzór „Jeżyków” i chyba się udało. 🙂 Przekonajcie się sami!

Składniki na 18-20 ciastek:
– 200g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 120ml mleka lub napoju sojowego
– 20g miodu/syropu klonowego
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 65g daktyli bez pestek
– 35g masła orzechowego
– 30-40g mix ulubionych orzechów
– 20g rodzynek
Dodatkowo:
– 100g gorzkiej czekolady
– 0,5 łyżki oleju kokosowego

Mąkę, mleko, miód i olej kokosowy dokładnie ze sobą łączymy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm i wykrawamy małe kółeczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 10 minut. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę (jeżeli używamy suszonych daktyli – dodajemy 2 łyżki wody). Tak przygotowanym „karmelem” smarujemy ostudzone ciastka. Mix orzechów wraz z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na małe kawałki i układamy na posmarowanych ciastkach. Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i oblewamy na kratce przygotowane ciastka. Schładzamy w lodówce i podajemy.
Smacznego!

Dodaj komentarz