Zdrowe batony TWIX – bezglutenowe i wegańskie


Dziś mam dla Was kosmicznie smaczny pomysł na deser! Nie znam nikogo kto nie zna lub nigdy nie jadł słynnego batona Twix. Składa się on z chrupiącego ciasteczka, polanego karmelem i oblanego czekoladą… mmm! Brzmi smakowicie prawda? A co, jeśli jesteśmy w stanie przygotować takie batoniki w domu? Ponadto, tylko ze zdrowych składników, bez glutenu, przyjazne weganom? Brzmi niewiarygodnie? Przekonajcie się sami! Moja rodzinka i znajomi już się w nich zakochali, czas na Was 🙂
Przepis na ok. 10 batoników.

Składniki na ciastko:
– 125g mąki kokosowej
– 70g oleju kokosowego
– 20g cukru kokosowego
– 1 łyżeczka syropu daktylowego/klonowego

Mąkę, cukier i olej mieszamy, na koniec dodajemy syrop i dokładnie łączymy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 10 x 20cm (im węższa i dłuższa tym lepiej) i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut (aż lekko się zarumienią).

Składniki na karmel:
– 260-300g daktyli (ok. 2 szklanki) lub pasty daktylowej
– 2 łyżki masła orzechowego
*opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii

– Jeżeli używamy suszonych daktyli, zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Odsączamy i miksujemy na pastę.
– Jeżeli używamy świeżych daktyli – pozbywamy je pestki i miksujemy na pastę.
Pastę daktylową miksujemy z masłem orzechowym i ziarenkami wanilii na gładką masę. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie po upieczonym ciastku i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

Składniki na czekoladę:
– 200g gorzkiej czekolady
*opcjonalnie: 1 łyżka oleju kokosowego

Czekoladę roztapiamy z olejem koksowym (lub bez) w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ciasto z karmelem wyciągamy z zamrażarki i kroimy na mniejsze batony. Każdy z batonów zatapiamy w czekoladzie i odkładamy na kratkę do studzenia, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Z reszty czekolady tworzymy wzorki/zygzaki na zastygniętych batonach.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. To jest dopiero propozycja! kradnę przepis – coś wspaniałego!

Dodaj komentarz