Zapiekane tosty francuskie z czereśniami


Właśnie wróciłam ze wspaniałych wakacji w Grecji, gdzie byłam na Krecie. Cudowna wyspa, wspaniałe miasto Agia Pelagia i rewelacyjny hotel ze wspaniałym jedzeniem oraz… Aperol Spritz w all in, czy mogłoby być lepiej? Wątpię! W końcu wypoczęłam, naładowałam akumulatory i mogę znów wracać do pracy. Szkoda, że zawsze wszystko, co fantastyczne i przyjemne tak szybko się kończy. Jednakże, mimo powrotu z wakacji bardzo chciałabym, żeby Grecja i greckie smaki pozostały ze mną na dłużej. Mam w planach przygotowanie greckich pit z gyrosem i sosem tzatziki, souvlaków, moussaki, baklavy, czy chałwy – a wszystkimi przepisami podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że choć w małym procencie dojdę do tych smaków, które miałam przyjemność spróbować.

Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na zapiekane tosty francuskie z czereśniami. Bez smażenia, bez dużej ilości tłuszczu, a równie smacznie – lub smaczniej! Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka, aczkolwiek możemy posłużyć się również zwykłym chlebem. Do dzieła!

Składniki na 2 kokilki o pojemności 420ml:
– 1 średnia chałka
– 3 jajka
– 60ml mleka
– 1 łyżka erytrolu (lub cukru)
– duża garść czereśni

Dodatkowo:
odrobina masła do natłuszczenia kokilek
– cukier puder do posypania

Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Chałkę kroimy w 1-2cm kromki i wkładamy do kokilek. Jajka roztrzepujemy wraz z mlekiem i erytrolem, a następnie otrzymaną masą zalewamy chałki po równo w każdej z kokilek. Czereśnie przekrawamy na pół, usuwamy pestki i umieszczamy je na wierzchu. Tak przygotowane tosty wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Tosty możemy podawać od razu po przygotowaniu, aczkolwiek na zimno też smakują świetnie.
Smacznego!


1 Komentarz

  1. Justyna napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam te tosty. Są takie proste, a ja smaczne. Dodatek wiśni idealnie tu pasuje 🙂

Dodaj komentarz