Zapiekane tosty francuskie z czereśniami


Właśnie wróciłam ze wspaniałych wakacji w Grecji, gdzie byłam na Krecie. Cudowna wyspa, wspaniałe miasto Agia Pelagia i rewelacyjny hotel ze wspaniałym jedzeniem oraz… Aperol Spritz w all in, czy mogłoby być lepiej? Wątpię! W końcu wypoczęłam, naładowałam akumulatory i mogę znów wracać do pracy. Szkoda, że zawsze wszystko, co fantastyczne i przyjemne tak szybko się kończy. Jednakże, mimo powrotu z wakacji bardzo chciałabym, żeby Grecja i greckie smaki pozostały ze mną na dłużej. Mam w planach przygotowanie greckich pit z gyrosem i sosem tzatziki, souvlaków, moussaki, baklavy, czy chałwy – a wszystkimi przepisami podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że choć w małym procencie dojdę do tych smaków, które miałam przyjemność spróbować.

Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na zapiekane tosty francuskie z czereśniami. Bez smażenia, bez dużej ilości tłuszczu, a równie smacznie – lub smaczniej! Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka, aczkolwiek możemy posłużyć się również zwykłym chlebem. Do dzieła!

Składniki na 2 kokilki o pojemności 420ml:
– 1 średnia chałka
– 3 jajka
– 60ml mleka
– 1 łyżka erytrolu (lub cukru)
– duża garść czereśni

Dodatkowo:
odrobina masła do natłuszczenia kokilek
– cukier puder do posypania

Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Chałkę kroimy w 1-2cm kromki i wkładamy do kokilek. Jajka roztrzepujemy wraz z mlekiem i erytrolem, a następnie otrzymaną masą zalewamy chałki po równo w każdej z kokilek. Czereśnie przekrawamy na pół, usuwamy pestki i umieszczamy je na wierzchu. Tak przygotowane tosty wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Tosty możemy podawać od razu po przygotowaniu, aczkolwiek na zimno też smakują świetnie.
Smacznego!


One Reply to “Zapiekane tosty francuskie z czereśniami”

  1. Uwielbiam te tosty. Są takie proste, a ja smaczne. Dodatek wiśni idealnie tu pasuje 🙂

Dodaj komentarz