Yakisoba – smażony japoński makaron z krewetkami i kurczakiem


A dzisiaj, tak przy piątku, mam dla Was genialny przepis na dość szybki w przygotowaniu obiad. Mimo, że do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu specjalnych składników, to po połączeniu ich wszystkich otrzymujemy nietuzinkowe danie pełne interesującego aromatu. Uważajcie, ciężko jest poprzestać na jednej porcji…! 🙂 Danie świetnie sprawdza się do lunchboxa i smakuje nawet na zimno. Przepis na 4 porcje.

Składniki:
– 300g krewetek
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka ocet jabłkowy
– 200g kurczaka
– 300g makaronu ramen (lub inny)
– 15ml oleju sezamowego
– 5ml oleju chili (lub szczypta chili)
– 1 plaster imbiru 0,5cm
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka
– 40ml sosu ostrygowego
– 1 ząbek czosnku
– 100g kiełków fasoli mung
– sezam do posypania

Jeżeli używamy mrożonych krewetek, musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania.
Jeżeli używamy krewetek nieobranych, musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik jak to zrobić, znajdziecie tutaj), a następnie przy pomocy noża wykonujemy nacięcie wzdłuż „karku” krewetki, po zewnętrznej, wypukłej jej stronie i dokładnie wyjmujemy czarną, niekiedy bezbarwną żyłkę (jelito) z całej długości krewetki.
Jeżeli używamy obranych krewetek, sprawdzamy, czy są dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte).

Oczyszczone krewetki umieszczamy w misce wraz z sosem sojowym i octem, mieszamy i odstawiamy. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a obie papryki w 1cm paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i olej chili (lub szczyptę chili), dodajemy imbir, smażymy. Dodajemy pokrojonego kurczaka. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kurczak się już usmaży, dodajemy cebulę i papryki, dusimy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dorzucamy krewetki, sos ostrygowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy 3 minuty. Dodajemy kiełki i dusimy 1 minutę. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, mieszamy, chwilę podsmażamy i rozdzielamy na talerze. Podajemy posypując sezamem.
Smacznego!

Dodaj komentarz