Wilgotny placek ryżowy z awokado i mango



Wciąż jestem pod ogromnym wrażeniem restauracji i potraw proponowanych na wczorajszym SLOW FEST SOPOT. Miałam przyjemność skosztować m. in. zupy rybnej z suma, karpia i łososia (najlepsza, jaką w życiu jadłam) Kikkoman, grillowanego rostbefu z rukolą, balsamico i truflą White Marlin, smażonego łososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius, pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie, quesadillas z kurczakiem Tako, domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana, łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko – kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna, cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa. Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! 

Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz ze słodkim mango tworzy wyborną całość, a mąka ryżowa swą delikatnością jeszcze bardziej podkreśla ten smak. U mnie w domku zniknęło w parę chwil, także miejcie się na baczności! 🙂 Forma o średnicy 25cm.

Składniki:
– 200g mąki ryżowej
– 150ml mleka (u mnie sojowe)
– 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby)
– 3 jajka
– awokado
– mango
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem, tak by nie było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy przesianą mąkę, mleko z budyniem, mus owocowy, płatki migdałów, jajka, ksylitol i proszek do pieczenia i mieszamy/miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Do formy na tartę wysmarowanej olejem kokosowym przelewamy otrzymaną masę i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Komentarzy: 4

  1. mmm pycha!

  2. Maria napisał: Odpowiedz

    Jestem ciekawa jak w polaczeniu smakuje mango i awokado. Pilam juz taki koktajl,ale ciekawi mnie smak ciasta. Czy jest ono takie bardziej zbite i wilgotne? Pysznie wyglada;-).

  3. Jest właśnie zbite i wilgotne, a smak ma tak niesamowity, że nie mam pomysłu do czego by go porównać 🙂

  4. Olka napisał: Odpowiedz

    Z mango <3 Już lubię ten placek.

Dodaj komentarz