Wegańskie gofry z 3 składników FIT

Z czym kojarzy Wam się lato, wakacje i morze? Może z goframi? Jeśli tak, to mam dla Was genialny przepis! Jestem pewna, że nigdzie nie znajdziecie prostszego przepisu, który może być wegański, a jeśli znajdziecie bezglutenowe płatki owsiane to również bezglutenowy. Mimo swej prostoty gofry te są niezwykle sycące, więc śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek. A co z dodatkami? Hulaj dusza, piekła nie ma! 🙂
Składniki na 3 porcje (6 gofrów takich jak na zdjęciu). Jedna porcja bez dodatków to około 212kcal, B: 4,7g, T: 3,2g, W: 42,1g.

Składniki:
– 2 banany
– 190ml napoju roślinnego (kokosowego/migdałowego/sojowego)
– 100g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
Dodatkowo: ulubione owoce, ksylitol w pudrze, złoty brokat

Płatki mielimy na mąkę. Łączymy miksując z napojem i rozgniecionymi bananami na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7-8 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy z ulubionymi owocami i ksylitolem w pudrze.
Smacznego!

Dodaj komentarz