Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek

Święta tuż, tuż! W kuchni, aż wrze od przygotowywanych potraw! Z tego również powodu, dodaję szybki pościk, gdyż trzeba brać się do roboty! Właśnie jestem po egzaminie z fizjologii, humor mi dopisuje, a kucharzenie sprawi mi dodatkową frajdę. Dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam wyjątkowy, warzywny pasztet z selera i pietruszki. Jak dla mnie, w smaku jest idealny i już nigdy nie zmienię w nim żadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje nawet największym mięsożercom!

Składniki:
– 5 pietruszek
– 1 duży seler
– 2 cebule
– 200g kaszy jaglanej (2 woreczki)
– 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
– 50ml oleju (rzepakowego)
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka koperki
– 0,5 łyżeczki lubczyku
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w kosteczkę. Seler i pietruszki obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki – u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut. Studzimy przez całą noc.
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 3

  1. wygladem nie odbiega od miesnego, bardzo mnie kusi i chyba zrobie, ale dopiero po swietach

  2. świetnie wygląda i apetycznie brzmi przepis. Nic nie wskazuje na to, że po świętach nie spróbuję 🙂

  3. Wspaniały przepis zrobie na święta syneczkowi !

Dodaj komentarz