Warstwowa sałatka wielkanocna na 3 sposoby FIT

Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przepis na moją ulubioną sałatkę wielkanocną. Co roku przygotowuję ją na święta, jednak czasami zmieniam formę jej podania. Właśnie dlatego lubię sałatki warstwowe, gdyż można podawać je na kilka sposobów:
– w dużej, szklanej misce,
– w kieliszkach/szklaneczkach lub
– ułożone w formie i przełożone na talerz.
Przygotowanie sałatki nie jest wielce czasochłonne, ale dla jej niesamowitego smaku warto poświęcić parę chwil. Ponadto, na stole prezentuje się wybornie i zawsze znika w oka mgnieniu.

Składniki:
– 500g pieczarek
– 300g szynki z indyka (domowej)
– 1 główka brokułu
– 8 dużych jajek
– 300g skyru naturalnego
– 50g majonezu
– 2 łyżki rzeżuchy
– 2 łyżki szczypiorku
– 1 łyżka koperku

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Brokuł rozdzielamy na różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty i wrzucamy do miski z kostkami lodu. Po chwili odsączamy go, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni do odparowania wody, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w kosteczkę. Majonez łączymy ze skyrem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka siekamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z 2 łyżkami sosu z majonezu i skyru. Żółtka rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z 2 łyżkami sosu. Rozdrobniony brokuł łączymy z posiekanym koperkiem i rzeżuchą, doprawiamy solą i pieprzem. W misce, w szklance lub w formie kolejne układamy warstwy:
1. pieczarki,
2. białka,
3. szynka,
4. brokuł z koperkiem i rzeżuchą,
5. żółtka,
6. całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!


Dodaj komentarz