Tarta – mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd

Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta Wielkanocne przepełnione były pokojem, miłością i odpoczynkiem w gronie najbliższych. Tego życzę Wam z całego serca. A tymczasem obiecany mazurek, może nietypowy, ale nieziemsko smaczny! Zawładnie na Waszych stołach! 🙂

Składniki na kruche ciasto:
– 250g mąki żytniej typ 720
– 200g zimnego masła
– 5 łyżek zimnej wody
– 1 żółtko
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, żółtko i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko rozdrabniamy przy pomocy widelca lub w malakserze. Następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Powstałą kulę ciasta zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie odrywamy kawałek (by zrobić boki mazurka), a resztę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt formy (u mnie 24x34cm). Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem. Z wcześniej oderwanego kawałka formujemy 1-2cm paski (rozwałkowując), tworząc boki mazurka. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, piekąc ok. 20 minut. Ciasto lekko się zarumieni (mazurek będzie ciemniejszy przez użycie mąki żytniej). Studzimy.

Składniki na lemon curd:
– 3 jajka
sok z 3 cytryn
– skórka z 3 cytryn
– 70g masła
– 60g ksylitolu w pudrze (cukru pudru)
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

W kąpieli wodnej, po doprowadzeniu wody do wrzenia, w żaroodpornej misce umieszczamy wszystkie składniki (prócz mąki ziemniaczanej). Podgrzewamy do momentu gęstnienia (ok. 20 minut), od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Gdy nasz lemon curd będzie już odpowiednio gorący (ale nie będzie wrzał!), dodajemy mąkę ziemniaczaną i zdejmujemy całość z ognia ciągle mieszając. Jeżeli masa nie będzie wystarczająco gęsta – dodajemy mąki ziemniaczanej. Po otrzymaniu konsystencji budyniu, masę odstawiamy na bok i studzimy. Następnie rozsmarowujemy ją na kruchym spodzie i dekorujemy m. in. płatkami migdałów, czy plastrami cytryny.
Smacznego!

MJ.

9 Replies to “Tarta – mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd”

  1. Piękny taki żółciutki!

  2. Czy przez mąkę żytnią spód nie będzie zbyt twardy? Jak zamienię na pszenną będzie ok? 😀

  3. Właśnie nie bedzie, ale śmiało możesz zamienić 🙂

  4. Wspaniały, już sobie wyobrażam jaki jest pyszny 🙂 życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze 🙂

  5. Ależ słoneczny! Chyba wiosnę przywoła 😉

  6. Wygląda obłędnie, ja w tym roku zrobiłam tylko sernik 🙂 Może w przyszłym skuszę się na mazurek.

  7. Wygląda super słonecznie 🙂

  8. Czy można zamienić masło np. na olej rzepakowy?

    1. Niestety nie. Musi być użyty zimny tłuszcz o stałej konsystencji, by wyrobić kruchy spód. Możesz masło zastąpić margaryną, czy zimnym olejem kokosowym. 🙂

Dodaj komentarz