Szybkie szyszki z amarantusa i masła orzechowego


Jak większość z Was, bardzo lubię słodkości błyskawiczne i proste w wykonaniu, do których potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników. Mimo, że przepis nie jest „dietetyczny” to warto taki przepis znać i wykorzystać np. kiedy w domu pojawiają się niespodziewani goście lub kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie szyszek trwa zaledwie kilka minut, a z talerza znikają jeszcze szybciej! Przekonajcie się sami :). Przy podziale na 20 sporych szyszek, jedna to około 99 kcal, B: 2,7g, T: 6,2g, W: 8,2g.

Składniki na 20-25 szyszek:
– 180g czekolady (u mnie pół na pół mlecznej i białej)
– 130g masła orzechowego z kawałkami orzechów
– 60g amarantusa ekspandowanego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 4-5 łyżek mleka (napoju sojowego)

Czekoladę drobno siekamy. Wszystkie składniki prócz mleka dokładnie mieszamy. Po łyżce wlewamy mleko, aż masa stanie się zwarta i kleista. Formujemy niewielkie kulki.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. ale dawno takich szyszek nie jadłam! Wersja z amarantusem świetna:)

Dodaj komentarz