Skyrnik – sernik za zimno ze skyrów na spodzie z płatków owsianych z borówkami FIT


Na moim Instagramie pozwoliłam Wam zagłosować na to, co dziś pojawi się na blogu. Zdania były podzielone, ale ostatecznie wygrał skyrnik! Przepis całkowicie spontaniczny, gdyż termin ważności skyrów, które miałam w lodówce dobiegał końca i trzeba było coś z nich wymyślić. Na straganach jeszcze pełno borówek i to właśnie dzięki nim przyszedł mi do głowy pomysł na sernik na zimno. Cóż więcej mówić… to chyba najlepszy sernik na zimno jaki jadłam w życiu! Musicie go spróbować. Dodatkowym jego atutem jest to, że jeden kawałek zawiera jedynie 166kcal! Czy to nie brzmi cudownie? Do dzieła! 🙂
Przepis na formę o średnicy 21cm. Przy podziale na 12 kawałków, jeden to 166kcal, B: 8,2g, T: 8,2g, W: 15,6g.

Składniki na spód:
– 1 banan (około 100g)
– 100g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 2 łyżki erytrolu
– 15g oleju kokosowego
Składniki na masę serowa:
– 450g skyru naturalnego (3 opakowania)
– 400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
– 20g żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
– 4 łyżki erytrolu
Składniki na galaretkę:
– 300g borówek (mogą być każde inne owoce)
– 1 opakowanie galaretki krystalicznej o smaku cytrynowym + 250ml gorącej wody

SPÓD: Banana rozgniatamy przy pomocy widelca i dokładnie łączymy z płatkami owsianymi, erytrolem i olejem kokosowym. Spód formy z obręczą wykładamy papierem do pieczenia. Na papier, na dno formy wykładamy równomiernie spód i wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA: Skyry dokładnie łączymy z mleczkiem kokosowym i erytrolem za pomocą trzepaczki lub miksera (spróbujcie masy i ewentualnie dosłódźcie więcej). W osobnej miseczce umieszczamy żelatynę i rozpuszczamy ją w połowie szklanki gorącej wody. Chwilę ją studzimy, a następne dolewamy dwie łyżki masy serowej do żelatyny (hartowanie) i wlewamy całość do masy serowej przez sito (by wyłapała ewentualne grudki nierozpuszczonej żelatyny). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę do lekkiego stężenia. Następnie przelewamy masę serową na spód i ponownie wkładamy do lodówki, aż stężeje.
GALARETKA: Gdy masa serowa stężeje, galaretkę rozpuszczamy w połowie gorącej wody podanej na opakowaniu (250ml) i studzimy. Skyrnik wyciągamy, układamy na nim równomiernie umyte borówki i zalewamy TYLKO połową galaretki, by borówki nie wypłynęły na wierzch, schładzamy w lodówce. Gdy galaretka na serniku stężeje, zalewamy całość pozostałą galaretką i schładzamy do stężenia. Podajemy z listkami mięty.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Wow! Przepysznie!

Dodaj komentarz