Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko


Wielkanoc tuż, tuż, więc wychodzę do Was z propozycją na pyszny sernik Pascha, który smakiem nie odbiega od tradycyjnej wielkanocnej paschy. Ciasto jest delikatne i kremowe, wypełnione po brzegi wspaniałymi bakaliami, które idealnie dodają słodyczy całemu sernikowi. Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy tetrowej by odcisnąć całość z serwatki. Ciasto jest gotowe od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek najlepiej smakuje chwile wcześniej schłodzone w lodówce. Spróbujcie tej rozkoszy!

Składniki:
– 750g twarogu (chudego/półtłustego)
– 120g śmietanki 30%
– 100g rodzynek
– 60g ksylitolu
– 60g masła w temperaturze pokojowej
– 60g suszonych moreli
– 40g migdałów
– 40g orzechów włoskich
– 4 żółtka
– 1 laska wanilii
– 1 łyżka skórki pomarańczowej (1 pomarańcza)
– kilka kropel aromatu cytrynowego

Dodatkowo na polewę:
– 10 łyżek mleka
– 60g gorzkiej czekolady

Migdały i rodzynki umieszczamy w osobnych kubkach i zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach je odcedzamy. Migdały obieramy ze skórki. Żółtka i ksylitol ucieramy w misce na biało. Ciągle mieszając dodajemy śmietankę i wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Miskę z żółtkami wstawiamy na rondel z gorącą wodą i ubijamy w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut (całość powinna lekko zgęstnieć). Zdejmujemy z ognia. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy jej skórkę na tarce o małych oczkach. Twaróg mielimy 2-3 krotnie, dodajemy masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone w kosteczkę morele i posiekane migdały z orzechami włoskimi oraz aromat, mieszamy. Ostudzoną śmietankę z żółtkami dodajmy do masy twarogowej i porządnie mieszamy. Uzyskaną masę wylewamy na formę o średnicy 21cm wyłożoną folią spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie zabieramy się za robienie polewy. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z mlekiem. Ciepłą, nie gorącą polewę wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy do lodówki, by zastygła.
Smacznego!

Komentarzy: 8

  1. Natalie napisał: Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam paschy! Super sernik 🙂

  2. Megly napisał: Odpowiedz

    Nie mogłabym przejść obok niego obojętnie. Za bardzo lubię serniki! Ten jest obłędny już z samego wyglądu. Chciałoby się go spróbować, oj chciałoby się! Idealny 🙂
    Pozdrawiam ciepło! 🙂

  3. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Ja bardzo chętnie bym spróbowała zawsze uwielbiałam serniki

  4. Ania napisał: Odpowiedz

    Serniki i wszystko co z serem uwielbiam – Twój wygląda rewelacyjnie 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂

  5. Ania_S napisał: Odpowiedz

    Paschy nigdy nie jadłam, ale wiem, że bym polubiła – podobnie jak Twój sernik, który wygląda genialnie 🙂

  6. Jud napisał: Odpowiedz

    Wow, wygląda niesamowicie z taką ilością bakalii 🙂

  7. Oliwia napisał: Odpowiedz

    Właśnie mam zamiar zrobić taki na święta 🙂

  8. Aguś kulinarnie napisał: Odpowiedz

    Ciekawy przepis:)

Dodaj komentarz