Sałatka z grillowanymi szparagami, jajkiem i orzechami FIT

Coraz więcej szparagów na straganach, więc warto wykorzystać je w kuchni. Dlatego dzisiaj mam dla Was błyskawiczny przepis na wspaniałą sałatkę ze szparagami w roli głównej. Sałatkę niezwykle sycącą, która śmiało może stanowić danie główne, ale również może być dodatkiem do obiadu. Zawsze powtarzam, że smak tkwi w prostocie i najbardziej doceniam te przepisy, które mimo użycia niewielu składników tworzą niezwykłe kompozycje smakowe. Tak jest i z tą sałatką, spróbujcie!
Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na 3 porcje jedna to około 234kcal, B: 14,5g, T: 22g, W: 17,6g.

Składniki:
– 500g szparagów zielonych (1 pęczek)
– 200g mieszanki sałat
– 1-2 jajka
– 40g parmezanu w płatkach
– 30g orzechów laskowych, prażonych
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz

Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i grillujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo (lub tak, jak lubimy najbardziej). Na talerzu rozkładamy mieszankę sałat, a na niej układamy zgrillowane szparagi, pokrojone na ćwiartki jajka i posypujemy serem oraz pokruszonymi orzechami. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
Smacznego!

Dodaj komentarz