Najlepsza sałatka à la Cezar


Jestem pewna, że sałatkę Cezar dobrze znacie i lubicie ją tak samo bardzo jak ja. Ostatnimi czasy jest to mój ulubiony pomysł na obiad, więc stwierdziłam, że muszę podzielić się z Wami przepisem. Szczególnie z tymi, którzy sałatkę znają, a jeszcze nie przygotowywali jej sami w domu. Do dzieła! 🙂

Składniki na 4-5 porcji:
– 400g piersi z kurczaka
– 2-3 małe główki sałaty rzymskiej
– 50g tartego parmezanu
– 1 ogórek szklarniowy
– 4 kromki razowego chleba (lub bezglutenowego)
– 2 łyżeczki oliwy
– 1 mały ząbek czosnku
– 1/4 łyżeczki chili
– sól, pieprz

Składniki na sos:
– 2 łyżki majonezu
– 150g jogurtu naturalnego
– 2 małe ząbki czosnku
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka sosu worcestershire
– sól, pieprz

Kromki chleba kroimy w kostkę. Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy na 2-4 części. Smarujemy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię z 1 łyżeczką oliwy rozgrzewamy. Na gorącej patelni smażymy filety po ok. 5 minut z każdej strony, odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojony chleb, dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posypujemy chili, skrapiamy 1 łyżeczką oliwy i smażymy na minimalnym ogniu, co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. W międzyczasie przygotowujemy SOS: W miseczce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, musztardę i sos worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Ogórka myjemy i kroimy w półplasterki. Sałatę płuczemy, osuszamy, siekamy i przekładamy do dużej miski, gdzie mieszamy ją z połową sosu i pokrojonym ogórkiem. Tak przygotowaną sałatę wykładamy na talerze. Dodajemy pokrojonego w plastry kurczaka i skrapiamy resztą sosu. Następnie całość posypujemy tartym parmezanem i chrupkimi grzankami.
Smacznego!

Dodaj komentarz